به راستی که قهوه عربیکا چیست؟ آیا این قهوه ارتباطی با عربستان و نژاد عرب دارد؟ برای آشنایی با قهوه عربیکا و دانستن مزایا و ویژگیهای این دانه جذاب و گرانقیمت، همراه ما باشید.
آنچه در ادامه خواهید خواند:
قهوه عربیکا چیست؟
همه ما میدانیم که انواع مختلف قهوه، خصوصیات متفاوتی دارند. عطر و طعم عالی، ترشی کمتر، کافئین کمتر و اسیدیته پایینتر این دانههای بیضی شکل باعث شده است تا قهوه عربیکا در سراسر جهان به شهرت بسیار زیادی دست پیدا کند. به جرأت میتوان گفت که قهوه عربیکا بیشترین سطح زیر کشت جهان را به خود اختصاص داده است.
قهوه عربیکا چگونه دنیا را فتح کرد؟
در سال ۱۷۰۰ میلادی قهوه تنها از گیاهی فرانسوی که در منطقه آمریکای جنوبی کشت میشد، دریافت و تولید میشد. در واقع فرمانداران فرانسه با انحصار شخصی و خوشحالی قهوهها و گیاهان قهوه فرانسوی را به سایر کشورها میفروختند. ولی این قهوه در قرن هفدهم کشف شد و تنها به مناطق عربی فرستاده میشده است. امروزه دانههای قهوه عربیکا که به عنوان قهوه با چربی و روغن بیشتر شناخته میشوند، در بسیاری از کشورها مصرف میشوند. جالب است بدانید که اولین بار، سربازان عربی قهوه عربیکا را نوشیدهاند و ادعا کردهاند که به کمک این نوشیدنی میتوانند تا ساعتها کار کنند. یکی دیگر از دلایل نامگذاری این قهوه همین سربازان عربی هستند.
تاریخچه قهوه عربیکا
از آنجا که درختان قهوه عربیکا معمولاً در سودان، اتیوپی، یمن و مناطق کوهستانی گواتمالا رشد میکردهاند، این قهوه با اصطلاح عربیکا شناخته شد. البته درختچههای همیشه سبز این قهوه امروزه در بسیاری از کشورها کشت میشوند. شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که درختان قهوه عربیکا چیزی در حدود ۲۰۰۰ متر بالاتر از سطح دریا کشت میشوند. در واقع حساسیت زیاد این درخت به آفات و نیازمند بودن به شرایط آب و هوایی بسیار حساس، باعث افزایش قیمت بیشتر این قهوه در مقایسه با سایر دانههای coffee شده است.
اولین گونه کشته شده درخت قهوه عربیکا
امروزه چیزی بیشتر از ۸۰ نوع قهوه مختلف از درختان و گیاهان گوناگون دریافت و تولید میشود، با این حال هنوز ۷۰ درصد تولید قهوه، به مساحت زیر کشت گونه عربیکا وابسته است. جذابیت طعمی این قهوههای تجاری باعث شده است که بیشترین رشد و کشت قهوه در سراسر جهان، به قهوه عربیکا اختصاص داده شود.
مشاهده انواع قهوه های گانودرما با بهترین قیمت در فروشگاه بیزما
کاشت قهوه عربیکا در کدام کشورها انجام میشود
- اتیوپی
- کاستاریکا
- مکزیک
- اکوادور
- گواتمالا
- کلمبیا
- هند
- برزیل
- و رواندا
البته امروزه بزرگترین مزرعههای تحت کشت قهوه عربیکا در برزیل هستند و کشورهای ذکر شده فقط نمونههای کوچکی از مزارع پرورش قهوه عربیکا را در خود دارند.
خواص قهوه عربیکا
این قهوه طعم جذاب و فوق العادهای دارد ولی از آنجا که اغلب افراد در مواجهه با قهوه، کاملا سلیقهای عمل میکنند، نمیتوان گفت که همه مردم با مصرف این قهوه از طعم آن لذت خواهند برد. از مهمترین ویژگیهای مثبت قهوه عربیکا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حاوی ترکیبات ضد میکروبی
- ترشی ملایمتر و طعم فوق العاده
- تامین رطوبت بدن به خاطر مقادیر زیاد آب
- تقویت استخوانها و ناخنها (به خاطر وجود پتاسیم)
- کمک به کاهش وزن و لاغری با تولید هورمون اندورفین در بدن
- دارای مقادیر بیشتر آنتی اکسیدان و مناسب برای پیشگیری از سرطان
- تامین ویتامین ها و مواد معدنی بدن پتاسیم منگنز ریبوفلاوین منیزیم و نیاسین
- عدم ایجاد اختلال در خواب به خاطر کافئین کمتر (در مقایسه با قهوه روبوستا)
- مناسب برای کنترل و پیشگیری از بیماریهای اختلال حافظه (پارکینسون و آلزایمر)
- قابل استفاده در محصولات پوستی برای مرطوب کنندگی تغذیه رسانی و سفت کردن پوست
عوارض قهوه عربیکا
جالب است بدانید که دانههای تخت و صاف این قهوه بیضی شکل هستند و در مقایسه با سایر قهوهها، خصوصیات فیزیکی متمایزی دارند. برای مثال خط وسطی لوبیای دانه قهوه عربیکا، دارای انحنا میباشد. در حالیکه در دانههای روبوستا، این خط کاملاً صاف است.
- اسیدیته کمتر نسبت به سایر دانههای قهوه
- قیمت گرانتر در مقایسه با سایر دانههای قهوه
- آسیب پذیری درخت در مقابل آفات و جانوران
- داشتن قند و چربی بیشتر (در مقایسه با دانههای قهوه روبوستا)
ویژگی های قهوه عربیکا
این گونه گیاهی گرده افشانی زیادی دارد و در ماههای مختلف سال، تغییر چندانی در دانههایش رخ نمیدهد، زیرا در طول سال خود را ثابت نگه داشته و جزو گیاهان همیشه سبز محسوب میشود. تلخی کمتر دانه این گیاه به خاطر نحوه رشد و غلظت مواد آمیدی در خاک محل پرورش این قهوه ها میباشد. این گیاه تنها ۴۴ کروموزوم دارد و در ارتفاعات بالا و مناطق گرمسیری در فصول بارندگی گلدهی میدهد.
گلهای سفید، زیبا و معطر قهوه عربیکا صحنه خیرهکنندهای را در مزرعه قهوه ایجاد میکنند. جالب است بدانید که پس از برداشت قهوه، دانهها مستقیماً برای رست شدن (بو دادن) در سه سطح لایت رست، مدیوم رست و دارک رست به مراکز فراوری قهوه ارسال میشوند. شاید تعجب کنید ولی پرورش گیاه قهوه عربیکا در آپارتمان نیز امکان پذیر است.
انواع مختلف دانه قهوه عربیکا
بله. این قهوه در مناطق متفاوتی کشت میشود و با شرایط آب و هوایی گوناگون طعم قهوه بدست آمده ازاین گیاه نیز متفاوت خواهد بود. از رایجترین دانههای قهوه عربیکا میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- تیپیکا: تیپیکا که یکی از مهمترین زیر گونههای عربیکا میباشد، به خاطر طعم شیرین و مقاومت بالا در برابر آفت، در بسیاری از کشورهای جهان کشت میشود. جالب است بدانید که تیپیکا را میتوان با سایر گونههای عربیکا پیوند داد و گونههای جدیدی دریافت کرد.
- بوربن: یکی از گونههای مشهور است که طعم شکلاتی و میوهای دارد. از ترکیب تیپیکا و بوربن، گونههای بسیار محبوبی به دست میآید.
- کاتورا: این نژاد دورگه، از ترکیب بربون و یکی دیگر از انواع قهوهها تهیه شده است و برای اولین بار در سال ۱۹۰۰ در برزیل پیوند داده شد. امروزه در ارتفاعات آمریکای مرکزی نیز بسیاری از کشاورزان مشغول به کشت و پرورش کاتورا هستند. جالب است بدانید که این قهوه، طعم سبک و بسیار ترشی دارد.
- ویلا لوبز: این قهوه مقاومت خوبی در خاکهای نامرغوب و ضعیف دارد. طعم قهوه به دست آمده از این گیاه، شیرین و اسیدی است، با این توصیفات شما نیاز به اضافه کردن شکر یا خامه به این نوع قهوه ندارید.
- ویلا سارچی: این زیرگونه از پیوندهای نژادهای دریافت شده از پیوند بوربن و روبوستا است و طعم ملایمِ اسیدی و میوهای دارد و در اطراف شهر کاستاریکان کشت میشود.
- پاچ: طعم ملایم این قهوه آن را برای ترکیب با سایر قهوهها بسیار مناسب کرده است. شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که این زیرگونه تنها در گواتمالا کشت میشود.
- آس ال ۳۴ و ۲۸: نام این دو گونه در نگاه اول شبیه به فرمولهای علمی به نظر میرسد، ولی در واقع این قهوه یکی از محبوبترین انواع قهوههای عربیکا است که تنها در کنیا کشت شده و طعم دلپذیر و میوهای دارد، نام عامیانه این قهوه بمب بلوبری است.
- پاکاس: یکی از جذابترین گونههای جهش یافته بوربن است که در السالوادور کشت شده و طعم ادویههای شیرین و بسیار مطلوبی دارد.
- پاکامارا: این گونه در آمریکای مرکزی کشت شده و طعم گل مانند و شیرینی دارد. جالب است بدانید که این زیرگونه از ترکیب پاکاس و مارگوگایپ به وجود آمده است.
- ماندو نوا: این قهوه یک گیاه دو رگه از ترکیب تیپیکا و بوربن است که در برزیل کشت میشود. از این گونه میتوان برای پیوند زدن قهوه عربیکا به سایر دانههای قهوه کمک گرفت. جالب است بدانید که مزه تلخ و کاراملی این قهوه در کشور برزیل بسیار پرطرفدار است.
- موکا: این قهوه طعم شکلاتی دارد و دانههای کوچک آن تنها در یمن و هاوایی کشت میشوند.
- مارکاچوا: این قهوه طعم میوه رسیده دارد و در ارتفاعات آمریکای مرکزی کشت میشود. جالب است بدانید که مارکاچوا از ترکیب و پیوند مارگوگایپ و کاتورا به دست آمده است.
- مارگوگایپ: این قهوه که به قهوه دانه فیلی مشهور است، در برزیل کشت میشود و طعم مرکباتی و شیرینی به همراه دارد این قهوه بسیار غلیظ است و کافئین آن در مقایسه با سایر دانههای عربیکا کمی بیشتر است.
- کنا: این زیرگونه از گرانترین قهوههای موجود در جهان است که فقط در بین دو دامنه کوه آتشفشانی در شمال و جنوب کنار کشت میشود. شرایط آب و هوایی جالب، خاک غنی آتشفشانی و ارتفاع خاص محل کشت این گونه باعث شده است تا این دانهها طعم سبک و شیرینی مثل ادویه، آجیل و میوه داشته باشند.
- کنت: این قهوه نژاد اندونزیاییِ قهوه عربیکا میباشد که طعم ادویه و گل مانندی دارد و در مقایسه با کنا سبک تر است.
- جمبر: این قهوه یکی از نژادهای پیوندی زیر گونه تیپیکا میباشد که تنها در کشور اندونزی کشت میشود. جالب است بدانید که طعم این قهوه، مزهای متمایل به شکر قهوهای و کارامل دارد و در عین سنگین بودن بسیار شیرین است.
- کوه آبی جامائیکایی: این قهوه علاوه بر جامائیکا در هاوایی هم کشت میشود و طعم سبک، ملایم و خامهای شکلی دارد. شما به کمک این قهوه میتوانید بدون نیاز به خامه و شکر به نوشیدنیهای شیرین و جذابی دسترسی پیدا کنید.
- جکسون: این قهوه در کشورهای آفریقایی مثل رواندا و بروندی کشت میشود و طعم اسیدیِ مطلوب و مناسبی دارد.
- گِشا: این گونه اولین بار در اتیوپی یافت شد ولی کشت آن در بسیاری از نقاط جهان از جمله ارتفاعات آمریکای مرکزی و مناطق استوایی انجام میشود. این قهوه طعم گل یاسمن و میوههای استوایی را به همراه دارد و جز گرانترین قهوهها در جهان است.
- کاتوآی: این قهوه ترکیبی از بوربن و تیپیکا است که طعم اصلی تند و میوهای دارد که در کشور برزیل کشت میشود.
- کاتیمور: این قهوه از ترکیب دانههای کاتارا و روبوستا تهیه شده است و طعم تلخ روبوستا در آن مشاهده میشود. البته برخی از گونههای دانه کاتیمور که در السالوادور و هند کشت میشوند، طعم ملایمتری دارند.
تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا چیست؟
عربیکا و روبوستا از محبوبترین قهوهها در سراسر جهان هستند که تفاوتهای زیادی باهم دارند، برای مثال:
- عربیکا کافئین کمتری نسبت به روبوستا دارد
روبوستا چیزی در حدود ۲.۷ درصد کافئین دارد، در حالی که دانه قهوه عربیکا در بیشینهترین حالت ممکن، یک و نیم درصد کافئین دارد. با این توصیفات افرادی که به کافئین حساسیت دارند و مزه تلخ روبوستا را دوست ندارند، میتوانند از قهوه عربیکا برای مصرف روزانه و آماده سازی اسپرسو استفاده کنند.
- عربیکا شکر بیشتری نسبت به روبوستا دارد
عربیکا بیش از دو برابر روبوستا، شکر دارد. اغلب افرادی که طعم شیرین قهوه را تلخی آن ترجیح میدهند، از طرفداران اصلی قهوههای عربیکا هستند.
- عربیکا لیپید بیشتری نسبت به روبوستا دارد
در واقع هورمونهای لیپیدی، ویتامینها، موم و چربیهای گیاهی موجود در قهوه عربیکا ۶۰ درصد بیشتر از قهوه روبوستا است.
- عربیکا نسبت به روبوستا گرانتر است
کشت سختتر، حساسیت بیشتر در برابر آفات و نیازمند بودن به شرایط آب و هوایی و ارتفاع خاص، باعث شده است تا گیاه عربیکا در شرایط دشوارتری رشد کند. علاوه بر آن مزه بهتر این دانههای قهوهای باعث شده است تا میزان عرضه و تقاضا به سمتی برود که این قهوه را به یکی از گرانترین قهوههای موجود در جهان تبدیل کند. در نظر داشته باشید که در مقایسه کلی سطح کشت عربیکا و روبوستا، در هر هکتار زمین عربیکا، سالیانه محصول کمتری دریافت میشود.
- عربیکا طعم بهتری نسبت به روبوستا دارد
عربیکا مزهای شکلاتی، آجیلی و میوهای دارد. در حالتی که قهوه روبوستا طعم تلخ و کائوچو مانندی دارد. ۷۵ درصد قهوه جهان از گونه عربیکا تامین میشود، در واقع روبوستا کمتر از ۳۰ درصد قهوه جهان را تامین میکند، زیرا عربیکا مزه خوشایندتری در مقایسه با روستا ارائه داده است.
مطالعه مقاله قهوه روبوستا چیست در بیزما مگ
قهوه عربیکا را از کجا تهیه کنیم؟
شما میتوانید قهوه عربیکا را به صورت ترکیبی با روبوستا در در طعم و مقدار کافئین های مختلف تهیه کنید. با توجه به مقدار کافئین مدنظرتان، میتوانید برای خرید انواع قهوه فوری برای تامین سطح کافئین مدنظرتان میتوانید از طریق فروشگاه بیزما اقدام کنید.
سوالات متداول
قهوه عربیکا چه طعمی دارد؟
قهوههای با کیفیت و درست فرآوری شده عربیکا، مزه شکلاتی، آجیلی و کاراملی دارند. قهوه عربیکا مزه خوشایند، تلخ، ملایم و تخمیری دارد و از قهوه روبوستا شیرینتر است. البته میزان بو دادن دانه قهوه میتواند بر روی طعم نهایی نوشیدنی تا حدی تاثیر گذار باشد.
قهوه عربیکا یا روبوستا، کدام بهتر است؟
اگر به دنبال کافئین کمتر و شیرینی بیشتر هستید، پیشنهاد میکنیم که قهوه عربیکا را امتحان کنید. اگر هم از طعم تلخ و طبیعی قهوه لذت میبرید و دوست دارید که قهوههایی با طعم کائوچو را مصرف کنید، خرید قهوه روبوستا را پیشنهاد میکنیم.
مقالات مرتبط :
- نحوه کشت و تولید قهوه؛ از مزرعه تا فنجان
- فال قهوه چیست؛ و آیا واقعیت دارد
- انواع قهوه از نظر نژاد؛ عربیکا، روبوستا و لیبریکا
- قهوه سبز چیست و چه خواصی دارد