سلامت و بهداشتمراقبت مو

علت ریزش موی شدید و ناگهانی در زنان و مردان

۵
(۱)

علت ریزش موی شدید و ناگهانی

فرار کردن از ریزش مو، یک امر نشدنی است. ریزش مو در بسیاری از سنین مشاهده می‌شود. عادات اشتباه شست و شو، الگوی غلط زندگی، استرس بالا و پیروی از رژیم‌های غذایی نامناسب می‌تواند باعث افزایش شدت ریزش مو در مردان و زنان شود. این مسئله برای برخی از افراد ترسناک به نظر می‌رسد، ولی نگران نشوید. درمان‌های متفاوتی برای کنترل ریزش موی ناگهانی و شدید وجود دارد. همراه ما باشید تا در ادامه به علت ریزش موی شدید و ناگهانی در زنان و مردان و درمان این نوع ریزش بپردازیم.

ریزش چند تار مو در طول روز طبیعی است؟

شاید باعث تعجب شما شود ولی ریزش روزانه ۱۰۰ عدد تار مو از قسمت سر، مقداری کاملاً طبیعی در نظر گرفته شده است. این مقدار از ریزش معمولاً در هنگام استحمام روزانه، شانه کردن و زمان خواب اتفاق می‌افتد. همزمان با ریزش مو، فعالیت فولیکول‌ها افزایش پیدا می‌کند تا در همان محل، تارهای جوان‌تر جایگزین شوند. در شرایطی که ریزش مو طبیعی باشد، نرخ طبیعی ریزش و رویش در حد متعادل پیش می‌رود.

به همین دلیل در اغلب موارد ریزش مو، کچلی و طاسی در افراد جوان و کسانی که داروهای خاصی مصرف نمی‌کنند، رخ نمی‌دهد. با این توصیفات به این نتیجه می‌رسیم که همه ما ریزش موی طبیعی را تجربه می‌کنیم. در واقع علت ریزش موی شدید و ناگهانی در زنان و مردان به خاطر از بین رفتن تعادل بین میزان ریزش و رویش موهاست.

ریزش موی ناگهانی و شایع‌ترین علل ریزش موی شدید

روند ریزش و رویش مو معمولا به صورت تدریجی پیش می‌رود، ولی اگر ریزش به صورت ناگهانی رخ دهد، فرد نیازمند پیروی از استراتژی‌های درمانی می‌شود. در ریزش موی ناگهانی، ریزش در یک بازه کوتاه مدت زمانی شروع می‌شود. در این نوع ریزش مو، در فاصله‌ زمانی بسیار کمی، کم پشتی یا طاسی موها مشخص خواهد شد.

همه ما می‌دانیم که داشتن موهای جذاب، پرپشت و سالم، علاوه بر زیبایی بصری، در جنبه‌های روانی نیز تاثیر می‌گذارد. اغلب افراد به خاطر ناراحتی و خجالت از وضع ایجاد شده پس از ریزش موی ناگهانی، از حضور در مناسبات اجتماعی، تفریحی و شغلی خودداری می‌کنند. ریزش موی تدریجی و ناگهانی یکی از اصلی‌ترین دلایل کاهش اعتماد به نفس و ایجاد مشکلات روحی روانی در مردان و زنان جوان است.

علت ریزش موی شدید و ناگهانی در زنان و مردان

مهمترین علت ریزش موی شدید و ناگهانی در زنان و مردان 

آلوپسی آندروژنیک  بخاطر عوامل ژنتیکی یا هورمونی

درمانی برای این آلوپسی وجود ندارد. پزشکان با ارائه داروهایی مثل ماینوکسیدیل و فیناستراید، طاسی و کچلی را به تعویق می‌اندازند. ولی برای جبران موهای از دست رفته پزشکان معمولاً از کاشت مو، پی آر پی یا مزونیدلینگ کف سر کمک می‌گیرند.

رژیم غذایی نامناسب

با برهم ریختن میزان ریزش و رویش، تارهای جدید، به صورت کم پشت و ضعیف نمایان خواهند شد. پیروی از رژیم‌های غذایی غیر اصولی، به ریزش موی ناگهانی و شدید منجر می‌شود؛ بنابراین بهتر است قبل از شروع یک رژیم غذایی با متخصصین رژیم درمانگر مشورت کنید، چرا که جنس تارهای مو از پلی‌ساکارید و پروتئین ساخته شده است. با حذف پروتئین، پلی ساکارید و ویتامین‌های گروه ب یا حتی آهن، ریزش موی ناگهانی ایجاد خواهد شد.

ویتامین‌های گروه B به‌ خصوص بیوتین و نیاسین  از مهمترین مکمل‌ها و ترکیبات موجود در شامپو‌های تقویت کننده و ضد ریزش مو هستند.
علاوه بر ویتامین‌ها، مواد معدنی نیز در کاهش نرخ ریزش مو موثر مستند. از مهم‌ترین مواد معدنی موثر در ساخت تارهای مو می‌توان به آهن، زینک، روی، کلسیم و منیزیم اشاره کرد. کمبود هر یک از عناصر می‌تواند باعث ریزش موی شدید شود.

کاهش تراکم مو در اثر رژیم غذایی نامناسب قابل درمان است و با مصرف مکمل‌های خوراکی و تزریقی برطرف می‌شود. شما می‌توانید بدون نیاز به مداخلات درمانی دیگر، به کاهش تنش و استرس اکسیداتیو کمک کنید.

یکی از مغذی‌ترین ترکیبات خوراکی برای درمان ریزش مو، سبوس برنج قهوه‌ای دکتر بیز است. این محصول با در بر داشتن مقادیر بالای ویتامین ب، در بهبود کیفیت و سلامت مو، پوست و ناخن تاثیر می‌گذارد. با افزودن پودر سبوس برنج به خورشت و مصرف آن به صورت دمنوش، ریزش مو را کنترل و درمان خواهد شد.

از دیگر عوامل موثر در ریزش موی شدید و ناگهانی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

✖ استرس شدید با تجربه ریزش مو
✖ کاهش وزن ناگهانی به خاطر اختلالات هورمونی یا جراحی
✖ قطع عضو یا مصرف داروهای مربوط به پیوند عضو
✖ صدمات جسمی شدید و ایجاد ترومای ذهنی
✖ مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیک‌ها برای کنترل عفونت‌های ویروسی و باکتریایی
✖ تب طولانی با شدت بالا
✖ قرار گرفتن در رویدادهای حساس زندگی مثل جدایی از عزیزان یا کنکور

ریزش موی ناگهانی و شدید
دلایل احتمالی ریزش موی ناگهانی و شدید

مصرف چه داروهایی باعث ریزش مو می‌شود؟

ممکن است در مواردی علت ریزش موی ناگهانی، مصرف داروهای خاص باشد. اگر به تازگی مصرف دارویی را شروع کرده‌اید و پس از آن ریزش موی شما شدیدتر شده است، بهتر است عوارض مربوط به دارو را مطالعه کنید. با مطمئن شدن از عوارض احتمالی نسخه تجویزی، با پزشک خود مشورت کنید تا داروهای جایگزین برای شما تجویز شوند.

از مهم‌ترین داروهایی که باعث ریزش ناگهانی مو می‌شوند؛ می توان به موارد زیر اشاره کرد:

داروهای شیمی درمانی ضد سرطان

این داروها جزء ترکیبات مهاجم و قوی هستند که می‌توانند تکثیر سلول‌های مو را تحت تاثیر قرار دهند. البته مصرف همه این داروها منجر به ریزش موی شدید و ناگهانی نمی‌شود چرا که با پیشرفت علم، داروهای جدید و گیاهی تولید شده‌اند که تمرکز خود را بر روی رفع تومورها می‌گذارند و به سلول‌های دیگر آسیبی نمی‌زنند. جالب است بدانید که میزان حساسیت افراد تحت درمان با استراتژی‌های مختلف پزشکی، نیز در میزان ریزش مو تاثیر دارد. برخی از افراد حساسیت بیشتری نسبت به ترکیبات شیمیایی یکسان نشان می‌دهند.

فراموش نکنید که داروهای شیمی درمانی تاثیر خود را بر روی سلول‌های پر تکثیر مثل پیاز و فولیکول مو می‌گذارند. در نتیجه در حین دوره شیمی درمانی ریزش مو رخ می‌دهد. البته پس از پایان دوره شیمی درمانی موها مجدداً رشد کرده و ریزش مو دائمی نخواهد بود.

داروهای تیروئیدی

غدد تیروئید با تولید هورمون‌های t۳ و t۴ به تجدید و افزایش سرعت رویش موها کمک می‌کند. هرگونه اختلال در روند تولید این هورمون‌ها، باعث ایجاد تداخل در روند رویش موها می‌شود. افرادی که دچار مشکلات تیروئیدی می‌شوند، معمولاً از داروهایی مثل لووتیروکسین کمک می‌گیرند‌ این داروها باید با دوز مناسبی مصرف شوند چرا که استفاده اشتباه و بیش از حد این دارو می‌تواند منجر به علت ریزش موی شدید و ناگهانی شود.

داروهای ضد آکنه حاوی رتینوئید

داروهایی مثل ایزوترتینوئین و آسیترتین که برای درمان پسوریازیس و بیماری‌های پوستی تجویز می‌شوند، حاوی مقادیر بالایی از ویتامین a و مشتقات آن هستند. این دارو می‌تواند به تغییر سرعت رشد فولیکول و تغییر رنگ پوست سر منجر شود. مصرف دوز بالای این دو دارو باعث بروز ریزش موی شدید و ناگهانی خواهد شد. با قطع این داروها ریزش و مرور به مرور کم شده و به حالت طبیعی باز می‌گردد.

قرص سرترالین و زولیپدم

این قرص معمولاً برای درمان وسواس فکری و بیماری‌های عصبی تجویز می‌شوند و می‌تواند در درمان کم خوابی و بی خوابی و کاهش عوارض آن کمک کنند. این قرص‌ها باعث ایجاد اختلال در تغذیه رسانی به پیاز مو می‌شوند. با این توصیفات به این نتیجه می‌رسیم که یکی از مهم‌ترین دلایل ریزش موی شدید و ناگهانی، مصرف قرص‌های آرامبخش و خواب آور است.

داروهای ضد کلسترول و فشار خون

داروهایی مثل استاتین‌ برای کنترل فشار و کلسترول خون تجویز می‌شوند. مصرف این داروها معمولاً با عوارض جانبی مثل بروز خارش و ریزش موی شدید به همراه هستند. مصرف طولانی مدت داروهای ضد فشار خون روی ساختار کراتینی و سرعت تولید مثل سلول‌های پیاز مو تاثیر می‌گذارد. جالب است بدانید که موها قبل از شروع دوره ریزش بسیار حساس، شکننده و نازک خواهند شد.

داروهای میگرن

بهتر است قبل از مصرف قرص‌ها و داروهای شیمیایی به فکر کمک گرفتن از راهکارهای خانگی درمان میگرن باشید؛ چرا که مصرف طولانی مدت این قرص‌های شیمیایی و فلج کننده اعصاب، عوارض بسیار ناخوشایندی بر روی سلامت موها دارد. از آنجا که گیاه درمانی و راهکارهای خانگی هنوز در بین بسیاری از مردم غریبه هستند، برخی از افراد مصرف داروهای شیمیایی را تا مدت‌های طولانی ادامه می‌دهند و همین منجر به افزایش ریزش خواهد شد.

داروهای ضد افسردگی

ریزش مو معمولا سه ماه پس از مصرف داروهای ضد افسردگی کلید می‌خورد. سیکل رشد مو، با شروع مصرف این داروها تحت تاثیر قرار می‌گیرد. البته ریزش موی ایجاد شده در اثر مصرف داروهای ضد افسردگی و آرامبخش موقتی است و پس از قطع مصرف دارو، رویش مجدد و طبیعی موها آغاز خواهد شد.

داروهای ضد بارداری

بدن و موی زنان نسبت به تغییرات هورمونی که در اثر مصرف نادرست قرص‌های ضد بارداری ایجاد می‌شود، بسیار حساس است. موها در هنگام نوجوانی پس از زایمان و در طول دوره یائسگی دست‌خوش تغییرات هورمونی می‌شوند. مصرف نادرست قرص‌های بارداری می‌تواند به کاهش و افزایش رشد فولیکول مو منجر شود. مصرف منظم قرص‌های خوراکی استروژن و پروژسترون در دوره یائسگی بهترین گزینه برای کنترل ریزش موی شدید و ناگهانی است.

داروهای مربوط به درمان هپاتیت  C

اینترفرون‌ها و ترکیبات تجویز شده در داروهای مربوط به هپاتیت بر روی رنگ بافت و شدت تولید مثل سلول‌های مو تاثیر می‌گذارد. باز شدن فولیکول موها یکی از آثار جانبی و مخرب داروهای کنترل هپاتیت است.

داروهای درمان صرع بر پایه والیوم

داروهای تجویز شده برای مشکل صرع معمولاً برپایه والیوم و سدیم والپروات تهیه می‌شوند. این ترکیبات می‌توانند در ایجاد عوارضی مثل ریزش موی ناگهانی و افزایش شکنندگی موها تاثیر گذار باشند. مصرف داروهای شیمیایی یکی از بهترین راهکارها برای درمان و پیشگیری از خشکی و زبری مو است. بهتر است این داروها را به همراه مواد مغذی مثل زینک، مس و منیزیم مصرف کنید تا ریزش موی شما کنترل شود.

از دیگر داروهای موثر درعلت ریزش موی شدید و ناگهانی در زنان و مردان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داروهای درمان افسردگی (کلومی پرامین، آموکساپین، پاروکستین، آمی‌تریپتیلین و فلوکستین)
  • داروهای ضدانعقاد خون (تیوکلومارول، هپارین (در دوز بالا) و وارفارین)
  • داروهای ضدفشارخون (متیل دوپا، کاپتوپریل (بندرت)، کلونیدین و انالاپریل)
  • داروهای ضدالتهاب نقرس (کلشی ‌سین)
  • داروهای ضدتشنج ((والپیروئیک اسید (دپاکین) و والپرومید (دپامید))
  • داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی در درمان درد و روماتیسم (ناپروکسن و سولینداک، بندرت)
  • داروهای مسدودکننده گیرنده‌های بتا (پروپرانولول، آتنولول، بیزوپرولول و نادولول)
  • داروی تثبیت کننده خلق (لیتیوم)
  • داروهای ضدروماتیسم (آلوکریزین)
  • داروهای ضدمالاریا ( مفلوکین بندرت)
  • داروهای درمان آکنه (آکوتان)
  • داروهای بیماری خونی (وارفارین، هپارین)
  • داروهای بیماری قلبی (آتنولول، پروپرانولول، متوپرولول)
  • داروهای درمان چربی خون (کلوفیبرات و جم فیبروزیل)
  • داروهایی که برای صرع استفاده می شوند (تری متادیون)
  • داروهای ضد سرطان اثنی عشر (سایمتیدین و رانیتیدین)
  • داروهای ضد التهاب قوی (ناپروکسن، سولینداک و ایندومتاسین)

حال که با داروهای موثر در ریزش مو آشنا شده‌اید، لازم است که به بحث اصلی بازگردیم. از دیگر عوامل ریزش موی شدید و ناگهانی در زنان و مردان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

جلوگیری از ریزش مو

ابتلا به عفونت‌ قارچی و باکتریایی

تعجب نکنید؛ برخی از عفونت‌ها می‌توانند منجر به ریزش مو شدید و ناگهانی شوند. شایع‌ترین عفونت‌های قارچی معمولاً در کودکان و نوجوانان مشاهده می‌شوند که سیستم ایمنی آن‌ها به تکامل نرسیده است.

عفونت‌های قارچی و میکروبی مربوط به پوست سر در بزرگسالان کمتر دیده می‌‌شوند. محیط‌های گرم یا بسیار مرطوب، زمینه‌ای عالی برای رشد این قارچ‌ها و میکروارگانیسم‌ها هستند. بهتر است لیف و سایر وسایل حمام را هر چند روز یک‌بار در معرض نور خورشید و مواد ضدعفونی‌کننده قرار دهید تا سلامت پوست و موی سر شما به خطر نیفتد ph و چربی پوست سر جزو مناسب‌ترین زیستگاه‌ها برای این میکروارگانیسم‌های عفونت‌زا محسوب می‌شوند.

هشدار: فراموش نکنید که این بیماری از شخصی به شخص دیگر منتقل می‌شود.  استفاده از حوله شنا، شانه آلوده و کلاه مشترک از مهم‌ترین راه‌های انتقال این عفونت بسیار شایع هستند.

علاوه بر عفونت‌های قارچی، سایر بیماری.های عفونی نیز می‌توانند باعث ریزش موی ناگهانی شوند. برای مثال مبتلایان به بیماری فولیکولیت به خاطر التهاب فولیکول‌ها دچار طاسی نقطه‌ای و موقت خواهند شد. در نظر داشته باشید که تار موی جایگزین شده در این نقاط بسیار شکننده و نازک است، گاهاً این منطقه تا پایان عمر طاس و بدون مو باقی می‌ماند.

تریکوتیلومانیا

وسواس کندن مو یک اختلال روانی است که در خانم‌ها و آقایان مشاهده می‌شود. در این بیماری فرد به طرز وسواس‌گونه اقدام به کندن موهای پوست سر می‌کند. بهترین و موثرترین راه درمان این اختلال، کمک گرفتن از روان‌شناس و مصرف داروهای کنترل کننده وسواس است.

بیماری لوپوس

بیماری لوپوس در خانم‌ها بیشتر از آقایان دیده می‌شود و می‌تواند منجر به ریزش موی شدید و ناگهانی (دائمی و موقت) شود. در این بیماری ضایعات پوستی قرمز رنگی بر روی پوست سر و صورت ایجاد می‌شود. جالب است بدانید که دلیل اصلی بروز این بیماری، حمله اشتباه سیستم ایمنی به سلول‌های فولیکولی مو و سلول‌های پوست سر است. ریزش موی منطقه‌ای و سکه‌ای از اولین علامات ابتلا به بیماری لوپوس است.

سندروم تخمدان پلی کیستیک

این بیماری با ایجاد اختلال در تعادل هورمون‌های جنسی، به افزایش شدت ریزش مو کمک می‌کند. البته برخی از افراد پس از ابتلا به تخمدان پلی کیستیک، پرمویی در نقاط مختلف بدن را تجربه کرده‌اند با این حال علم ثابت کرده است که این اختلال می‌تواند در مواردی باعث ریزش موی شدید و ناگهانی شود.

آیا تنبلی تخمدان بر ریزش مو تاثیر دارد؟

بی‌نظمی در قاعدگی یکی از علامات متعادل نبودن مقدار هورمون‌های جنسی در بدن زنان است. پریود نامنظم می‌تواند به خاطر مصرف نادرست قرص‌های جلوگیری از بارداری و استرس باشد. با حضور علائمی مثل آکنه، جوش‌های چرکی و چرب شدن موها لازم است تا با پزشک خود مشورت کنید.

در موارد معمولی و ابتدایی‌ می‌توان ریزش مو و آکنه‌های ایجاد شده به خاطر تنبلی تخمدان را به راحتی درمان کرد. پزشکان با تجویز داروهای ضد هورمون مردانه و مسدود کردن هورمون‌های موثر در آکنه به تنظیم ترشح چربی و سرعت رشد سلول‌های مو می‌پردازند. این داروها می‌توانند خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را تا حدی کاهش دهند.

بهترین راه حل برای ریزش مو در افرادی که موی چرب دارند چیست؟

داشتن موهای چرب یا خشک باعث ریزش مو نمی‌شود. خشک بودن یا چرب بودنِ ذاتی موها معمولاً از عوامل ریزش موی ناگهانی و شدید نیست. مراقبت از مو و مصرف درست داروها در دوز کنترل شده می‌تواند به کنترل و کاهش ریزش مو شدید کمک کند. بهتر است برای این نوع موها از محصولات و شامپوهای مخصوص کمک بگیرید تا ریزش مو کنترل شود.

درمان ریزش مو در دوران بارداری و شیردهی چگونه است؟

در دوره بارداری، موها به خاطر افزایش سطح کلاژن‌سازی، ضخیم‌تر می‌شوند. ولی ریزش موی بعد از زایمان امری بسیار شایع است و ممکن است، ۳ تا ۴ ماه طول بکشد. این ریزش مو موقت بوده و از نوع فیزیولوژیک است و بدون پیگیری و درمان به صورت خود به خودی برطرف می‌شود. با این حال برای تقویت رشد مو و افزایش سرعت تولید مثل فولیکول‌ها می توانید از ترکیبات غذایی پر  ویتامین (مثل سبوس برنج و قهوه گانودرما) کمک بگیرید. در نظر داشته باشید که مصرف قهوه در دوران بارداری می تواند باعث افزایش استرس و سقط جنین شود؛ بنابراین در طول دوره شیردهی این ترکیبات را مصرف کنید.

آیا استرس در میزان ریزش مو موثر است؟

افراد مختلف چیزی بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تار مو بر روی پوست سر خود دارند. برای تکمیل فاز رشد مو، در حدود ۳ تا ۶ سال زمان لازم است. پس از پایان فاز رشد، موها وارد فاز استراحت می‌شوند. این فاز چیزی در حدود چهار ماه به طول می‌انجامد. استرس شدید و تغییر عملکرد فیزیولوژیک بدن می‌تواند تعداد تارهای وارده به فاز استراحت را افزایش دهد.

از آنجا که استرس باعث ورود موها به فاز استراحت می‌شود و  موها در فاز استراحت دچار ریزش می‌شوند، به جرأت می‌توان گفت که ریزش مو یکی از راه‌های بدن برای پاسخ به استرس شدید است. با تغییر سبک زندگی، مصرف مکمل‌های تقویت کننده مو و پیروی از رژیم‌های غذایی درست می‌توانید استرس و ریزش مو را کنترل کنید.

درمان ریزش موی ناشی از اختلالات هورمونی

درمان ریزش موی ناشی از اختلالات هورمونی

ریزش موی هورمونی که با نام ریزش موی ارثی هم شناخته می‌شود، شایع‌ترین نوع ریزش مو در آقایان و خانم‌هاست. طیفی از درمان‌های دارویی و گیاهی برای کمک به کنترل ریزش مو در جهان توسط پزشکان پیشنهاد می‌شود. انجام پی آر پی، کاشت مو و مزوتراپی کف سر، از دیگر درمان‌های مکمل ریزش موی شدید و هورمونی است.

علت ریزش موی ناشی از کراتینه کردن موهای دکلره شده

برای دریافت رنگ مو، کوتیکول محافظتی مو به وسیله آمونیاک موجود در رنگ از بین می‌رود. سپس رنگدانه‌های موی طبیعی با آب اکسیژنه بی‌رنگ می‌شوند. معمولاً مواد دکلره کننده عوارض غیر قابل جبرانی را برای موها به همراه دارند و می‌توانند باعث سفید شدن زودرس موها و بروز ریزش از قسمت ریشه شوند. بهتر است در هنگام استفاده از مواد دکلره به دنبال بهترین برندها و متخصصین رنگ مو باشید.

برخی از خانم‌ها پس از انجام رنگ مو و رسیدن به رنگ موی دلخواه، دچار خشکی مو می‌شوند. این افراد با روش‌هایی مثل بوتاکس و کراتینه کردن، موهای خود را احیا می‌کنند. کراتین کردن مو یکی از راه‌های جدید برای درمان خشکی و زبری مو است.

البته استفاده از مواد بی‌کیفیت به خاطر حضور فرمالدهید و ترکیبات تهاجمی به فولیکول و کورتکس مو آسیب می‌زند. بهتر است برای انجام رنگ‌ساژ و کراتین به متخصصین مو در سالن‌های زیبایی مراجعه کنید، چراکه اعمال نادرست محصول و به کارگیری فرمولاسیون تهاجمی باعث افزایش ریزش خواهد شد.

تاثیر محصولات آرایشی و مراقبتی در ریزش مو

اسیدهای آمینه و ویتامین‌ها جز پیش سازهای مورد نیاز برای افزایش سرعت چرخه تولید مثل سلول‌های فولیکولی هستند. ویتامین‌های موجود در داخل شامپو در کنار پروتئین‌های هیدرولیز شده موجود در فرمولاسیون محصولات تخصصی، به صورت موثر باعث براقی و کاهش ریزش موها می‌شوند.

با این توصیفات بهتر است از شامپوهای مناسب برای ریزش مو کمک بگیرید و با پیروی از رژیم غذایی پر پروتئین و پر ویتامین، به درمان ریزش مو بپردازید.

علت ریزش مو شدید و ناگهانی از ریشه

دوره کوتاه مدت ریزش مو از ریشه را بسیاری از افراد تجربه کرده‌اند. این نوع ریزش مو معمولا به خاطر بیماری پسوریازیس، مشکلات تیروئیدی و مصرف داروهای تحریک کننده فولیکول مو ایجاد می‌شود. ریزش موی ناگهانی از ریشه غالبا به خاطر بیماری یا استرس ایجاد می‌شود.

در نظر داشته باشید که ریزش مو از ریشه ممکن است به صورت تکی یا پراکنده مشاهده شود. شما با درمان استرس‌ اکسیداتیو و کاهش طول استراحت تارهای مو در مرحله تلوژن، به درمان ریزش موی پراکنده کمک خواهید کرد.

مصرف دارو برای درمان تلوژن افلوویوم و آلوپسی آره‌آتا نیز می‌تواند در درمان ریزش موی ناگهانی و شدید سکه‌ای کمک کند در نظر داشته باشید که طاسی برگشت پذیر در برخی از موارد باعث نگرانی مردان و زنان شده است.

از آنجا که ریزش مو علل متفاوتی دارد، بهتر است در صورت نداشتن سابقه وراثتی به پزشک مراجعه کنید. گاهی اوقات بروز عفونت‌های قارچی و میکروبی، به بروز ریزش ناگهانی مو از ریشه منجر شده است.
پیروی از رژیم غذایی با کالری ناکافی، فقر ویتامین و آهن نیز می‌تواند در افزایش آسیب‌های وارد شده به فولیکول و شانس ریزش مو از ریشه تاثیر گذار باشد.

علت ریزش مو از ساقه

همه ما دوست داریم که موهایی ضخیم، براق و سالم داشته باشیم. ریزش مو از ساقه و تکه تکه شدن مو از قسمت انتهایی، اغاب نشانه خشکی و زبری موهاست. در اغلب موارد ساقه موها به خاطر رنگ کردن ، دکلره، اصطکاک با بالش و رعایت نکردن نکات مراقبتی ضعیف می‌شوند.

ساقه موی ضعیف، بی.حال به نظر می‌رسد و در هنگام شانه شدن به صورت تکه‌ای می‌شکند. با مشاهده شکنندگی و زبری، کم پشت شدن مو و بی حالت بودن مو از قسمت ساقه لازم است که هرچه سریع‌تر به تقویت ساقه موهایتان بپردازید.

با داشتن رژیم غذایی متعادل می‌توانید انواع عارضه‌های بوجود آمده در ساقه را درمان کنید. اگر پای اختلالات هورمونی، ارثی یا ژنتیکی در میان نباشد. شما موهای ظریف و ابریشمی خواهید داشت. استفاده از مواد شیمیایی را قطع کنید و از آسیب بیشتر کوتیکول مو خودداری کنید.

درمان‌ طبیعی برای تقویت ساقه موی شکننده و ضعیف

? روغن تراپی درست و به موقع در قسمت ساقه
? استفاده از تونیک‌های مو
? بستن یا بافتن موها در طول شب
? افزایش سطح پروتئین و ویتامین دریافتی در رژیم غذایی
? انتخاب درست شامپو بدون سولفات و بدون الکل
? انتخاب محصولات مراقبتی حاوی مواد مغذی و پروتئین هیدرولیز شده
? خودداری از انجام کراتین یا بوتاکس مو در مراکز نامعتبر
? محدود کردن استفاده از سشوار و اتو مو
? افزایش حجم آب مصرف شده در طول روز

درمان ریزش موی ناشی از اختلالات هورمونی

برای جلوگیری از ریزش مو چه مواد غذایی بخوریم؟

  • برای جلوگیری از ریزش مو چه قرصی بخوریم؟
  • برای جلوگیری از ریزش مو چه ویتامینی بخوریم؟

این‌ها نمونه‌هایی از سوالات شما هستند. برای پیش‌گیری و جلوگیری از ریزش مو لازم است که علاوه بر کنترل استرس به پیروی از یک سبک زندگی سالم بیاندیشید. با مصرف غذاهای پرچرب یا خیلی شیرین قدرت تکثیر سلول‌ها در فولیکول مو کاهش پیدا می‌کند. در این شرایط استحکام و ضخامت موها نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرد. برای داشتن موهای سالم، پرپشت و جذاب مواد غذایی زیر را در رژیم خود جای دهید.

ترکیبات حاوی آهن (گوشت مرغ، گوشت قرمز، ماهی، اسفناج، کلم بروکلی، جگر)

مواد غذایی پر پروتئین

مصرف پیش سازهای آمینو اسیدی و تغذیه مو با پروتئین‌های هیدرولیز شده در شامپو می‌تواند از ریزش موها جلوگیری کند. با این حال مصرف خوراکی‌های پروتئین‌داری مثل غذاهای دریایی، شیر، پنیر، ماست، تخم مرغ، گوشت کم چرب و سویا بهترین گزینه است.

غذاهای حاوی ویتامین C

مصرف ترکیبات غذایی حاوی ویتامین c می‌تواند در جذب بهتر آهن و فولیک اسید تاثیر گذار باشد. (مرکبات، گوجه، سیب زمینی پخته، توت فرنگی، کلم بروکلی بلوبری و فلفل دلمه‌ای)

غذاهای حاوی امگا ۳ و بیوتین

ویتامین‌های گروه ب و اسیدهای چرب امگا می‌توانند در جلوگیری از خشکی و زبری مو موثر باشند‌. این ترکیبات به سالم نگه داشتن فولیکول و پیاز مو کمک می‌کنند. در نظر داشته باشید که برخی از ویتامین‌ها و چربی‌های مفید، توسط بدن تولید نمی‌شوند و جز مواد غذایی ضروری هستند. برای دریافت این ترکیبات می‌توانید از تخم کدو، گردو، غذاهای دریایی، آجیل و دانه کتان کمک بگیرید.

مواد غذایی مضر و بی فایده برای مو

افزودنی‌های غیرمجاز و شیرین کننده‌های مصنوعی می‌توانند در نازک شدن تارها و افزایش ریزش مو تاثیر گذار باشند. بهتر است که پس از حذف ترکیبات کم ارزش، مواد معدنی و ضروری را در رژیم غذایی خود جای دهید.

درمان خانگی ریزش موی شدید

موهای شما به ترکیبات مغذی از جمله کلسیم، منیزیم، آهن، پروتئین، روی، نیاسین و بیوتین نیاز دارند. با افزودن این ترکیبات به رژیم غذایی و استفاده از شامپوهای گیاهی بیز می‌توانید در درمان ریزش موی خود تاثیر گذار باشید. در بسیاری از موارد، رعایت رژیم غذایی، کنترل استرس و شناخت یا جایگزین کردن داروهای موثر در ریزش مو می‌تواند به عنوان راهکاری دائمی در درمان ریزش موی شدید و ناگهانی تاثیرگذار باشد.

از دیگر محصولات موثر در درمان ریزش موی شدید و ناگهانی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

استفاده از شامپوی ملایم با فرمولاسیون تخصصی به سالم نگه‌داشتن مو و پوست سر به شما کمک می‌کند. بهترین راه تشخیص شامپوی ملایم، نگاه کردن به ترکیبات آن در قسمت نوشته‌های پشت بسته بندی است. شامپوهای حاوی سولفات و پارابن  Sulfate  / Parabens را خریداری نکنید. به‌جای آن از شامپوهایی که مواد اولیه آن‌ها توسط پروتئین‌های هیدرولیز شده فرموله شده است، کمک بگیرید.

جلوگیری از ریزش مو شدید و ناگهانی

اگر موهای شما دچار کاهش ضخامت و حجم شده‌اند، بهتر است روش‌های زیر را برای جلوگیری از علت ریزش موی شدید و ناگهانی امتحان کنید.

☑ ماساژ روزانه کف سر با روغن برای بازیابی و تجدید گردش خون در فولیکول‌های رویشی

☑ مصرف آلوورا و ماساژ دادن ژل آلوورا برای آرام‌بخشی و کنترل التهاب پوست سر مصرف آلوورا می‌تواند به باز کردن منافذ فولیکول و تخلیه چربی‌های اضافی در این قسمت کمک کند. شامپوها و نرم کننده‌های حاوی آلوئه ورا نیز تاثیر مشابه را دارند.

☑ روغن تراپی با نارگیل و آرگان
استفاده از روغن کرچک در قسمت ریشه باعث ریزش مو شدید و ناگهانی می‌شود. بهتر است قبل از انجام روغن تراپی خواص روغن‌های مختلف برای مو را مطالعه کنید و به صورت درست و به اندازه کافی روغن‌ها را در محل مناسب ریشه، نوک و ساقه مو اعمال کنید. برخی از روغن‌ها حاوی اسیدهای چرب ضروری هستند و می‌توانند در کاهش از دست رفتن پروتئین مو تاثیر گذار باشند. روغن نارگیل و آرگان علاوه بر تقویت رشد مو، در درخشندگی بیشتر موها نقش دارند.

☑ رژیم غذایی حاوی امگا ۳
مصرف ماهی و غذاهای دریایی در کنار ترکیبات آنتی اکسیدان در افزایش ضخامت و استحکام موها تاثیر دارد. مصرف منظم مکمل‌های امگا ۳ و امگا ۶ باعث ارتقای عملکرد سیستم ایمنی و بهبود کلی سلامت موها خواهد شد.

☑ مصرف عصاره جینسینگ
مکمل‌های حاوی جینسینگ با تحریک فولیکول مو، به تقویتِ رشد مو و افزایش طول موهای سالم و شاداب کمک می‌کنند. بهترین راه مصرف جینسینگ، افزودن قهوه سوپریم گانودرما دکتر بیز به رژیم غذایی است. این نوشیدنی خوش طعم و بسیار مغذی، منبع کاملی برای دریافت ویتامین‌ها، املاح و جنسینگ است.

اعمالی که ریزش موی شما را تشدید می‌کنند!

  • گرمای حاصل از سشوار و افزایش شکنندگی موها در حالت خیس
  • صاف کردن یا فر کردن دائمی موها (ایجاد بافت شکننده و کدر در مو)
  • رنگ کردن و تمدید دکلره در قسمت ریشه
  • سفت بستن یا زیاد کشیدن موها در حالت دم اسبی یا گوجه‌ای
  • استفاده از شامپوهای حاوی سولفات و ترکیبات تحریک کننده
  • استفاده از برس فلزی یا پلاستیکی و شانه کردن خشونت آمیز موهای نم دار و خیس
  • عادات مثبت برای کنترل و درمان ریزش مو
  • خوابیدن با موهای بسته و بافته شده به حالت شل
  • استفاده از کلاه یا چتر در هنگام مواجهه طولانی مدت با آفتاب
  • انتخاب هوشمندانه شامپو روزانه و آشنایی با نحوه درست شستشوی موها در حمام
  • کنترل استرس و جایگزین کردن داروهای کم عوارض با ترکیبات گیاهی

جمع بندی

همانطور که گفته شد، ریزش موی شدید و ناگهانی در زنان و مردان دلایل زیادی دارد. درمان‌های پزشکی از جمله تزریق هِر فیلر، مزوتراپی با کوکتل، تقویت مو و کاشته مو در سال‌های اخیر مورد استقبال قرار گرفته‌اند. از آنجا که گاها تشخیص علت ریزش موی شدید و ناگهانی نیاز به بررسی پزشک دارد، پیشنهاد می‌کنیم که پس از ابتلا به ریزش مو از روش‌های خانگی کمک بگیرید.

در صورت مشاهده تغییرات مثبت و کم شدن ریزش، نیازی به تجویز دارو از طریق پزشک نیست. با این حال در صورت بروز کچلی سکه‌ای و ریزش موی ناگهانی در نواحی خاص به عوارض ناخواسته داروها و خود درمانی‌های خطرناک و نابه‌جا توجه کنید، چرا که مصرف نادرست داروهای معرفی شده در اینترنت می‌تواند باعث تشدید ریزش مو در نواحی مختلف بدن شود.

مقالات مرتبط :

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز ۵ / ۵. تعداد رای دهندگان ۱

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

کیانا کیانبخت

سلام. من کیانا کیانبخت هستم. یک بیوتی تراپیست حرفه‌ای و کاربلد که سال 1400 از دانشکده صنایع غذایی (علوم پزشکی شهید بهشتی) فارق التحصیل شده شاید براتون عجیب باشه ولی نویسندگی در موضوعات مربوط به خوراکی‌ها و محصولات آرایشی و مراقبت از پوست یکی از اصلی‌ترین سرگرمی‌های منه امیدوارم از مطالعه تجربه‌ها و اطلاعاتی که در اختیارتون میزارم لذت ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انواع سبوس دکتر بیز
دکمه بازگشت به بالا