سلامت و بهداشت

علائم حساسیت و آلرژی فصلی؛ راه‌های کنترل و درمان

۰
(۰)

با فرا رسیدن فصل بهار و پاییز یا تغییر فصول دیگر، علائم آلرژی فصلی و حساسیت در برخی از افراد دیده می‌شود. معمولا کسانی که آلرژی فصلی دارند، با مشاهده این علائم دچار نگرانی نمی‌شوند زیرا تجربه این علائم را داشته‌اند، ولی با کنترل این علائم می‌توان اختلالات به وجود آمده در ساعت خواب، تفریح و کار را تا حد قابل توجهی کاهش داد.

دلیل اصلی بروز حساسیت فصلی و آلرژی

از آنجا که در فصول مختلف گیاهان گوناگون شروع به گرده افشانی و یا پخش کردن هاک‌هایشان می‌کنند، ممکن است افراد مختلف در زمان‌های متفاوتی از سال به حساسیت دچار شوند. توجه کنید که فقط گیاهان مسئول آلرژی‌های فصلی نیستند، با شروع خانه تکانی و یا استفاده از استخر (کلر) و به کارگیری مواد شیمیایی نیز ممکن است برخی افراد دچار حساسیت شوند. در این افراد علائمی مثل عطسه، خارش گلو، قرمزی‌ پوست، تنگی نفس و آبریزش بینی مشاهده می‌شود. توجه کنید که علائم حساسیت و آلرژی فصلی در تمامی ساعات شبانه روز با فرد همراه هستند.

علت بروز آلرژی فصلی و حساسیت چیست؟

پس از اینکه مواد شیمیایی یا گرده گیاهان به بدن فرد وارد بشوند، سیستم ایمنی واکنش‌های متعددی به این مواد شیمیایی نشان می‌دهد. حساسیت بالای دستگاه ایمنی در این افراد باعث واکنش پذیری و تحریک بیش از حد به مواد بدون خطر شده است. در واقع این واکنش‌های التهابی که به آن آلرژی گفته می‌شود، زمانی رخ می‌دهند که سیستم ایمنی حساس شده و واکنش نشان دهد.

کاهش آلرژی با مصرف قهوه گانودرما دکتر بیز؛ خرید از بیزما

علائم آلرژی فصلی و حساسیت

از آنجا که این بیماری در فصول مختلف برای افراد متفاوت با دلایل اولیه کاملا متغیری شروع می‌شود، ممکن است تمامی علائم در همه افراد وجود نداشته باشند. ولی مهم‌ترین و رایج‌ترین علائم حساسیت و آلرژی فصلی عبارت‌اند از:

  • اختلال در تنفس عمیق
  • سرفه در هنگام تنفس
  • آبریزش و چرک بینی
  • خارش چشم و مژه
  • التهاب و قرمزی سفیدی چشم
  • عطسه‌های پشت‌ سر هم
  • خارش گلو
  • به وجود آمدن دانه های قرمز و ریز بر روی پوست
  • ضعف عمومی بدن و احساس خستگی

علائم آلرژی فصلی و حساسیت

در صورتی که تمامی نشانه‌های ذکر شده را در خود یا اطرافیانتان مشاهده می‌کنید لازم است تا برای اقدامات بعدی آماده شوید. حساسیت‌های فصلی معمولا درمان‌های خانگی و پزشکی متعددی دارند. زیرا با کاهش حساسیت سیستم ایمنی می‌توان از بروز آلرژی‌ها و حساسیت‌های فصلی جلوگیری کرد یا حتی این حساسیت‌ها را درمان کرد.

نکته: علاوه بر عوامل موجود طبیعت و حضور بذر و گرده گیاهان، ممکن است دود شومینه، گزش و نیش حشرات و وجود کلر در استخرهای رو باز یا روبسته نیز باعث افزایش شانس شروع حساسیت در افراد شوند.

خرید انواع دمنوش گیاهی بیز برای کاهش حساسیت از بیزما

کنترل آلرژی فصلی و حساسیت

دوری کردن از عوامل آلرژی‌زا بهترین راه است، ولی این کار همیشه ساده نیست. با رعایت کردن نکاتی که در ادامه مطلب به آن‌ها پرداخته شده است، می‌توانید از بروز علائم آلرژی فصلی جلوگیری کنید و تا حدودی کنترل دوری کردن از این عوامل را در دست بگیرید.

۱. بسته نگه داشتن پنجره‌ها

شما می‌توانید از فیلترهای مناسبی برای دریچه‌های کولر یا دستگاه تهویه هوا کمک بگیرید. ازآنجاکه در فصل بهار و تابستان تعداد گرده‌های گیاهان بیشتر است، بهتر از پنجره‌ها را بسته نگه دارید تا از وارد شدن ذرات آلرژی‌زا به داخل خانه جلوگیری کنید.

۲. ورود به خانه

سعی کنید تا گرده گیاهان و سایر عوامل آلرژی‌زایی که بر روی پوست، مو، پوشاک و کفش‌هایتان وجود دارد را از بین ببرید. پس از ورود به خانه سریعاً به حمام بروید و لباس‌ها را به قسمت شستشو منتقل کنید.

۳. از ماسک کمک بگیرید

بهتر است در هنگام استفاده از جاروبرقی از ماسک‌های فیلتردار استفاده کنید تا ذرات معلق هوا و گرد و غبار نتوانند وارد ریه شما و بروز حساسیت و علائم آلرژی شوند.

۴. تغذیه سالم

توجه کنید که مصرف سبزی‌ها، میوه‌ها و مغزیجات می‌تواند علائم آلرژی فصلی و حساسیت را تا حد زیادی کاهش دهد. مصرف سس تند، ادویه‌های تند و تیز و سایر خوراکی‌های تحریک کننده مثل پفک می‌تواند باعث افزایش شانس بروز این علائم شود.

۵. افزایش مصرف مایعات

توجه کنید که شستشوی دائم گلو و بینی نمی‌تواند واکنش دستگاه ایمنی بدن را کاهش دهد. در واقع با کمک شستشو می‌توان مخاط حلق و بینی را پاک‌سازی کرد تا علائم آلرژی کاهش پیدا کنند ولی با کمک مصرف آب و آبمیوه بیشتر می‌توان در رفع راحت‌تر این ترشحات تاثیر گذاشت. مصرف مایعات گرم و کمک گرفتن از بخور گرم می‌تواند تا حد بسیار زیادی برای کنترل و کاهش علائم تاثیرگذار باشد.

۶. دخانیات را کنار بگذارید

فراموش نکنید که هرگونه آلودگی مثل سیگار و قلیان می‌‌تواند علائم آلرژی فصلی را وخیم‌تر کند. دود موجود در دخانیات می‌تواند خارش بینی و چشم را افزایش دهد و باعث افزایش آبریزش بینی شود. از اسپری‌ها و مواد مراقبت از پوست و مو استفاده کنید که حاوی مواد معطر نیستند، با این کار علائم بهبود می‌یابند.

مشاهده پکیج ترک اعتیاد دکتر بیز

درمان حساسیت فصلی

درمان حساسیت فصلی

پس از شناخت عوامل تحریک کننده سیستم ایمنی بدنتان لازم است تا از این عوامل دور بمانید. برای دریافت درمان‌های تخصصی‌تر لازم است تا به یک متخصص آلرژی مراجعه کنید تا پس از شناخت این عوامل بتوانید در رفع این حساسیت اقدام کنید. معمولاً متخصصان درمانگر آلرژی، راه‌های زیر را برای کمتر قرار گرفتن در معرض عوامل تحریک کننده سیستم ایمنی پیشنهاد می‌دهند.

  • بررسی گزارش‌های دقیق هواشناسی از طریق رادیو، تلویزیون و شبکه‌های اجتماعی
  • بستن درب و پنجره ماشین و خانه در فصول آلرژی‌زا
  • مصرف داروهای خوراکی کنترل کننده آلرژی، مثلاً آنتی‌هیستامین‌ها برای بسیاری از آلرژی‌ها تجویز می‌شوند.
  • مصرف داروهای موضعی مثل اسپری‌های کاهش بینی و قطره‌های چشمی کاهنده سوزش و قرمزی چشم که برای کاهش علائم آلرژی فصلی و حساسیت استفاده می‌شوند.

پیامد بی‌توجهی به علائم آلرژی

احساس کسالت ناشی از آلرژی می‌تواند در افزایش احتمال ابتلا به چاقی، دیابت و بیماری‌های قلبی و سکته تاثیر گذار باشد.

افت تحصیلی دانش آموزان و کارکرد یک کارمند ممکن است ناشی از عدم کنترل علائم آلرژی‌های فصلی باشد، زیرا این افراد از خواب مناسب محروم می‌شوند و کل روز، احساس خستگی و ناتوانی دارند و نمی‌توانند بر روی کارها متمرکز شوند.

توجه کنید که بقیه نیز تجربه‌های منفی زیادی را با زندگی کردن در کنار افراد مبتلا به آلرژی‌های فصلی تجربه خواهند کرد. شنیده شدن صدای خش دار و تعداد زیادی از عطسه برای هیچکس خوشایند نیست. حملات عطسه‌ای و کاهش توان حرف زدن به صورت موقت می‌تواند باعث به هم خوردن تعادل کیفی روابط عمومی، اجتماعی و عاطفی و کیفیت تحصیل و کار شود.

فراموش نکنید که یکی از مهم‌ترین علائم آلرژی فصلی و حساسیت تنگی نفس می‌باشد. راه رفتن و جابه‌جایی بار در هنگام تنگی نفس، تقریباً غیر ممکن است. گرفتگی گوش و کاهش شنوایی نیز می‌تواند به صورت کاملاً مستقیم در میزان ارتباط ما با دنیای اطراف و کیفیت زندگی و ارتباطات ما در مرحله کار و تحصیل تاثیرگذار باشند.

جمع بندی

با اینکه علائم آلرژی فصلی و حساسیت در افراد مختلف متفاوت است، شما می‌توانید با شناخت علل بروز حساسیت و دوری از آن‌ها و کمک گرفتن از آمپول‌ها و داروهای موضعی یا خوراکی تا حدودی این علائم را کنترل و مهار کنید. اگر سابقه تجربه آلرژی را دارید، می‌توانید از دو هفته قبل به پزشک مراجعه کنید تا قبل از شروع فصل آلرژی‌زا، داروهای مورد نظرتان را دریافت کنید. در واقع پیشگیری از وقوع علائم بهتر از کنترل کردن و مهار آن‌هاست.

مقالات مرتبط :

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز ۰ / ۵. تعداد رای دهندگان ۰

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

کیانا کیانبخت

سلام. من کیانا کیانبخت هستم. یک بیوتی تراپیست حرفه‌ای و کاربلد که سال 1400 از دانشکده صنایع غذایی (علوم پزشکی شهید بهشتی) فارق التحصیل شده شاید براتون عجیب باشه ولی نویسندگی در موضوعات مربوط به خوراکی‌ها و محصولات آرایشی و مراقبت از پوست یکی از اصلی‌ترین سرگرمی‌های منه امیدوارم از مطالعه تجربه‌ها و اطلاعاتی که در اختیارتون میزارم لذت ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انواع سبوس دکتر بیز
دکمه بازگشت به بالا