سلامت و بهداشت

دیابت نوع دو؛ علائم، درمان و پیشگیری از دیابت نوع ۲

۵
(۱)

دیابت نوع ۲ با نام‌های دیگری مثل دیابت بزرگسالان و یا دیابت غیر وابسته به انسولین نیز شناخته می‌شود. برخلاف اسم‌هایی که این بیماری دارد حتی نوجوانان و کودکان نیز در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. مهمترین عواملی که منجر به بروز این بیماری در افراد می‌شوند، چاقی و بی‌تحرکی هستند. که در ادامه به بیشتر به معرفی دیابت نوع دو؛ علائم، درمان و پیشگیری از دیابت نوع ۲ پرداخته ایم.

تفاوت دیابت نوع ۲ و نوع ۱

طبق آمارهای جهانی اکثر بیماران دیابتی مبتلا به بیماری دیابت نوع ۲ هستند. که در واقع در این بیماری لوزالمعده قادر به تولید هورمون انسولین می‌باشد ولی گیرنده‌های این هورمون در سلول‌های بدن توانایی دریافت و هدایت گلوکز را به درون سلول‌ها ندارند. اما اختلال اصلی در گیرنده‌های سلولی است، نه مقدار انسولین ترشح شده.

در حالی‌ که در دیابت نوع یک، ترشح هورمون انسولین از پانکراس قطع شده است، در دیابت نوع دو با عارضه‌ای به عنوان هایپر انسولین در بیماران مواجه هستیم و همین بالا بودن میزان انسولین در بدن باعث بروز ناراحتی‌های قلبی و عروقی می‌شود.

بدن افرادی که به بیماری دیابت نوع دو مبتلا هستند، سعی دارد تا با افزایش انسولین، قند موجود در خون را کاهش دهد در صورتی که افزایش انسولین می‌تواند تاثیرات جبران ناپذیری را بر روی سیستم‌های مختلف بدن داشته باشد.

عوارض دیابت نوع دو در بدن عوارض دیابت نوع دو

تاخیر در تشخیص بیماری دیابت نوع دو ، باعث بروز مشکلات و عوارض بسیار زیادی از جمله کم شدن بینایی، افزایش فشار خون و بروز بیماری‌های قلبی خواهد شد. شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که در برخی از افراد نارسایی کلیوی و اختلالات عصبی نیز مشاهده شده است. توجه کنید که در این دسته از مبتلایان، مصرف قرص و دارو ضروری است.

اغلب پزشک در کنار رژیم غذایی و حرکات منظم ورزشی، قرص‌های کاهش دهنده قند خون را نیز برای بیمار تجویز می‌کند.

بهرین پک کاهش قند خون: پک دیابت دکتر بیز

علائم دیابت نوع دو

در مبتلایان به این بیماری، بدن نمی‌تواند از انسولین ترشح شده برای کاهش گلوکز و انتقال آن‌ به سمت سلول استفاده کند. بنابراین واکنش‌های زنجیره‌ای بسیاری در بدن انجام می‌شود تا ارگان‌ها و عضلات بتوانند از منابعی جایگزین، انرژی خود را دریافت کنند.

توجه کنید که در ابتدا علائم این بیماری بسیار خفیف هستند و ممکن است بسیاری از افراد به سادگی از کنار آن‌ها عبور کنند. مهم‌ترین علائم بیماری دیابت نوع دو عبارت‌اند از:

  • خشکی دهان
  • کند شدن سرعت ترمیم زخم
  • تکرر ادرار (مخصوصا کودکان)
  • تاری دید و کاهش بینایی در شب
  • فقدان انرژی و احساس خستگی دائم
  • گرسنگی دائم و عدم ثبات وزن در افراد
  • احساس درد در پا و یا بی‌حسی در انگشتان

در صورتی که چند علامت از موارد ذکر شده را در بدن خود مشاهده می‌کنید، لازم است به پزشک فوق تخصص مراجعه کنید، زیرا تاخیر در درمان دیابت نوع دو با بروز عوارضی خطرناک، سلامتی شما را تهدید خواهد کرد.

دلایل بیماری دیابت نوع دو

به جرأت می‌توان گفت که ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی می‌تواند در افراد مختلف ریسک ابتلا به بیماری دیابت نوع دو را افزایش دهد. مهمترین عواملی که به صورت مستقیم در در بروز این بیماری موثر هستند، چاقی و بی‌ تحرکی می‌باشند. البته ژنتیک نیز تا حدی می‌تواند بر استعداد چاقی و یا تولید گلوکز بیشتر در کبد موثر باشد.

دلایل بیماری دیابت نوع دو

درمان دیابت نوع دو

پس از تشخیص قطعی پزشک متخصص لازم است تا حتماً با پیروی از رژیم غذایی سالم و مصرف غذاهای غنی از فیبر و کربوهیدرات‌های پیچیده، به تعادل میزان گلوکز در خون کمک کنید.

مصرف بیشتر میوه جات، سبزیجات و غلات کامل به شما کمک خواهد کرد تا هر چه زودتر این بیماری را ریشه‌کن کنید. توجه کنید که با کنترل وزن و کالری دریافتی می‌توانید هرچه سریع‌تر به وزن سالم خود بازگردید.

بهتر است حتماً برای سلامت قلب و کاهش قندخون خود، روزانه حداقل نیم ساعت ورزش‌ هوازی یا بی‌هوازی انجام دهید. اغلب پزشک برای مبتلایان به بیماری دیابت نوع دو انسولین تجویز نمی‌کند، بلکه با تجویز داروهایی مثل متفورمین، سولفونیل اوره، مگلیتینید، تیازولیدیندیون به افزایش حساسیت بدن شما به انسولین و کنترل میزان انسولین ترشح شده در بدن شما کمک می‌کند.

توجه کنید که داروها اغلب اثرات جانبی و عوارض خاص خود را دارند، بنابراین حتماً با پزشک خود در رابطه با سبک زندگی، عادات غذایی و میزان تحرک روزانه خود مشورت کنید تا بهترین داروها را دریافت کنید.

محصول پیشنهادی برای افراد دیابتی : سیر سیاه دکتر بیز

رژیم غذایی برای دیابت نوع دو

رژیم غذایی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو الزاماً نباید پیچیده باشد. کافی است تا با کنترل کالری دریافتی و افزایش فیبر و سبزیجات در رژیم غذایی در به تعادل رساندن قند خون به بدن خود کمک کنید.

بهتر است حتماً غذاهای سالم را در زمان مناسب و در حجم کافی میل کنید. تا جای ممکن از مصرف مارگارین، روغن‌های شیرینی، گوشت گاو و جگر خودداری کنید.

زیرا ترکیبات و مواد موجود در این غذاها باعث اختلال در عملکرد پانکراس و به هم ریختن میزان هورمون ترشح شده از لوزالمعده خواهد شد.

مصرف اسنک‌های فرآوری شده، آب‌ میوه‌های قندی، نان و ماکارونی که با آرد سفید تولید شده باشد نیز باید کاملاً کنترل شده باشد. با اضافه کردن سبزیجات غیر نشاسته‌ای، حبوبات، غلات، میوه‌جات و سیب‌زمینی شیرین به رژیم غذایی خود می‌توانید این بیماری را هر چه زودتر درمان کنید.

مصرف غذاهایی که دارای اسیدهای چرب امگا ۳ هستند نیز می‌تواند در کاهش طول دوره درمانی به شما کمک کند. نوشیدن قهوه نیز می‌تواند باعث افزایش متابولیسم و انگیزه شما برای انجام تحرکات جسمی، در کاهش و به تعادل رساندن قند خون شما تاثیرگذار باشد. که فواید قهوه برای مردان بر کسی پوسیده نیست.

تاثیر قهوه در دیابت نوع 2

جمع بندی

با پیروی از یک سبک زندگی سالم (رژیم غذایی درست و فعالیت بدنی منظم) می‌توانید بسیاری از بیماری‌ها از جمله بیماری دیابت نوع دو را درمان و کنترل کنید. توجه کنید که کنترل اشتها و وزن مهم‌ترین عوامل در به تعادل رسیدن قند خون در بیماران دیابتی نوع دو می‌باشد.

از آنجا که تا به حال میلیون‌ها نفر با کنترل وزن و ورزش کردن توانسته‌اند از عوارض خطرناک این بیماری بگریزند، پس قطعا شما هم می‌توانید با کمی پشتکار در ورزش و پیروی از یک رژیم لاغری سریع بدون گرسنگی، دیابت را در طول مدت زمان کوتاهی، کنترل و درمان کنید.

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز ۵ / ۵. تعداد رای دهندگان ۱

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

کیانا کیانبخت

سلام. من کیانا کیانبخت هستم. یک بیوتی تراپیست حرفه‌ای و کاربلد که سال 1400 از دانشکده صنایع غذایی (علوم پزشکی شهید بهشتی) فارق التحصیل شده شاید براتون عجیب باشه ولی نویسندگی در موضوعات مربوط به خوراکی‌ها و محصولات آرایشی و مراقبت از پوست یکی از اصلی‌ترین سرگرمی‌های منه امیدوارم از مطالعه تجربه‌ها و اطلاعاتی که در اختیارتون میزارم لذت ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انواع سبوس دکتر بیز
دکمه بازگشت به بالا