مراقبت مو

انواع ریزش مو در زنان و مردان؛ دلایل و راه‌های درمان!

۰
(۰)

ایجاد هرگونه وقفه یا اختلال در چرخه تولید مو در پوست سر، باعث ریزش مو می‌شود.  تعجب نکنید ولی موها قسمتی از پوست سر هستند که در تمامی نواحی بدن رشد می‌کنند؛ بنابراین ریزش مو می‌تواند در هر قسمتی از بدن مشاهده شود. البته این مشکل در اغلب اوقات، پوست سر را درگیر می‌کند. در حالت عمومی سر هر انسان چیزی در حدود ۱۰۰هزار تار مو دارد. در افرادی که موهای پرپشت دارند، این عدد به ۱۵۰ هزار تارمو نزدیک‌ می‌شود. در ادامه قصد داریم تا با معرفی دوره‌های رشد، استراحت، ریزش و بازسازی مو، انواع ریزش مو در زنان و مردان را بشناسیم، همراه ما باشید.

انواع ریزش مو در زنان و مردان

قبل از شناخت انواع ریزش مو در زنان و مردان، لازم است تا کمی با چرخه رشد مو آشنا شوید.
برخلاف برخی از پستانداران، فاز ریزش و رشد مو در انسان، فصلی یا دوره‌ای نیست. در واقع فاصله بین رویش تا ریزش مو شامل سه مرحله متمایز است.

مرحله رشد یا آناژن

در این مرحله، سرعت سیکل رشد مو به سرعت تولید سلول‌ها در ریشه مو وابسته است. موهای جدید، موهای قدیمی را به قسمت بالایی فولیکول هدایت می‌کنند تا موهای قدیمی خارج شوند. خارج شدن مو چیزی در حدود ۲۸ روز طول می‌کشد. در واقع هر تار مو چیزی، در حدود ۱ سانتی متر در هر ماه رشد می‌کند.

آناژن در موهای سالم چیزی در حدود پنج تا شش سال به طول می‌انجامد. اگر موهای شما از حدی بلندتر نمی‌شود، به خاطر کوتاه بودن طول مرحله آناژن در موهای شماست.

افرادی که موهای بسیار بلندی دارند، آناژن طولانی‌تری را پشت سر گذاشته‌اند. موهای دست و پا، چیزی در حدود ۴۵ روز آناژن دارند و به همین دلیل کوتاه‌تر از موهای روییده شده در قسمت پوست سر هستند.

نکته: تنها مرحله‌ای که موها در آن رشد می‌کنند، آناژن است. پس از گذر از این مرحله تارهای مو هیچ افزایش طولی را تجربه نخواهند کرد.

مرحله میانی یا کاتاژن

در این مرحله، تارهای مو خود را برای افتادن و دادن جایشان به موهای جدید آماده می‌کنند. تنها ۳ درصد از موهای سر در این فاز قرار می‌گیرند. مرحله کاتاژن چیزی در حدود ۱۴ تا ۲۱ روز به طول می‌انجامد. در این مرحله رشد مو متوقف شده و با چروکیده شدن غلاف خارجی، ریشه موها قدرت رشد خود را از دست می‌دهد.

مرحله استراحت یا تلوژن

در این فاز، موها بیرون رانده شده و تارهای جدید، جایگزین موهای قبلی می‌شوند. این مرحله ممکن است دو تا سه ماه طول بکشد‌. به طور کلی چیزی در حدود ۸ درصد از موهای سر در فاز تلوژن هستند.

تلوژن موهای روییده شده بر روی پوست سر، چیزی در حدود ۱۰۰ روز به طول می‌انجامد. البته موهای ابرو، مژه، دست و پا به خاطر قطر و طول پایین‌تری که دارند، تلوژن طولانی‌تری را سپری می‌کنند.

در این فاز فولیکول‌ها در حال استراحت هستند و پس از بیرون رفتن موی قبلی، مایعی محکم، خشک و سفید رنگ در زیر ریشه موها ظاهر می‌شود.

در پایان فاز تلوژن، فولیکول مو آمادگی ورود مجدد به فاز آناژن را پیدا کرده است. ساختار چند لایه‌ موی جدید در همین چرخه شروع به رشد می‌کند. شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که چیزی در حدود ۸۵ درصد از موهای سر یک انسان بالغ همواره در فاز آناژن و ۱۰ درصد از موها در فاز تلوژن هستند.

با افزایش سن، درصد موهایی که در فاز تلوژن باقی می‌مانند، افزایش پیدا می‌کند. به خاطر کم شدن رشد موها و کاهش سرعت کلاژن سازی در لایه‌های پوست سر، تارها ممکن است نازک‌تر از دوره جوانی به نظر برسند.

حال که با چرخه رشد موها آشنا شدید، می‌توانید به راحتی الگوهای ریزش مو در مردان و زنان را شناسایی کنید و انواع مختلف ریزش مو را بشناسید.

آلوپسی آندروژنیک یا ریزش موی ارثی

شایع‌ترین نوع ریزش در زنان و مردان، ریزش موی آندروژنیک است. البته آلوپسی آندروژنیک در برخی مقالات با نام ریزش موی مردانه شناخته می‌شود.

ریزش موی ارثی از چه سنی شروع می‌شود؟

الگوهای ریزش موی ارثی در افراد مختلف، متفاوت هستند. برای مثال ریزش موی ارثی مردانه ممکن است از قسمت مرکزی سر و خط رویش شروع شود، در حالتی که ریزش موی ارثی در زنان از قسمت جلویی موها آغاز می‌شود. اگر دارای زمینه‌های ژنتیکی هستید، ممکن است هر زمانی پس از بلوغ ریزش مو را تجربه کنید.

✅ در حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد از مردان، در سن ۲۱ سالگی ریزش موی ارثی را تجربه می‌کنند.
✅ در حدود ۴۰ تا ۶۶ درصد از مردان، در سن ۳۵ سالگی دچار ریزش موی ارثی و آلوپسی آندروژنیک می‌شوند.
✅ در حدود ۵۰ تا ۸۵ درصد از مردان بالای ۵۰ سال، ریزش موی ارثی را تجربه کرده‌اند.
✅ در حدود ۶۵ درصد از مردان پس از پایان ۶۰ سالگی، ۲۰ درصد از موهای خود را از دست داده‌اند.
✅ با گذاشتن سن مردان از ۸۰ سالگی، چیزی در حدود ۴۰ درصد از مردان، ۵۰ درصد از حجم موی خود را به خاطر ریزش مو از دست داده‌اند.

ریزش مو در زنان با افزایش سن بیشتر می‌شود. اگر شما هم فکر می‌کنید که ریزش مو و طاسی فقط در مردان اتفاق می‌افتد، باید بگوییم که ۵۰ درصد از خانم‌ها ریزش موی شدید و آندروژنیک را با ورود به سن یائسگی تجربه می‌کنند.
در نظر بگیرید که ریزش مو با الگوی زنانه تفاوت‌های بسیار مهمی با ریزش مو در الگوهای مردانه دارد. علاوه بر افزایش سن، دلایل دیگری نیز می‌توانند در افزایش ریزش موی زنان تاثیر گذار باشند.

از مهمترین عوامل ریزش مو در زنان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

✔ زایمان
✔ اختلالات تیروئیدی
✔ ورود به دوره پسا قاعدگی
✔ انجام شیمی درمانی یا استفاده از داروهای خاص
✔ استرس و فشار روانی زیاد
✔ استفاده از مواد شیمیایی و آسیب زا در سالن‌های زیبایی
✔ جراحی‌های سنگین یا تجربه کم خونی ناشی از فقر آهن
✔ رژیم گرفتن غیر اصولی و کاهش وزن ناگهانی
✔ کمبود ویتامین‌های ضروری در بدن

با این توصیفات ۴۰ درصد از خانم‌ها در سن ۴۰ تا ۵۰ سالگی، ریزش موی قابل‌توجهی را مشاهده می‌کنند.
۸۰ درصد از خانم‌ها در سنین ۶۰ تا ۸۰ چیزی در حدود ۳۰ درصد از موهای خود را از دست می‌دهند.

انواع ریزش مو در مردان و زنان
انواع ریزش مو در مردان و زنان

انواع مختلف ریزش مو در مردان و زنان جوان

ریزش مو در هر سنی باعث ایجاد نگرانی و کاهش اعتماد به نفس می‌شود، البته آسیب‌های روان‌شناختی ریزش مو در جوانان بیشتر مشاهده می‌شوند. کمبود ویتامین و عدم تعادل هورمونی از مهم‌ترین دلایل ریزش مو در مردان و زنان جوان هستند. در ادامه‌ به بررسی انواع ریزش مو در سنین پایین اشاره کرده‌ایم.

آلوپسی آره‌تا و ریزش موی سکه‌ای

آلوپسی آره‌تا، یک نوع کچلی حاد و تکه‌ای است. دو درصد از جمعیت جهان بدون هیچ دلیل قبلی، تحت تاثیر این بیماری قسمتی از موهای خود را از دست می‌دهند. ۲۰ درصد از بیماران مبتلا معمولاً در رده سنی زیر ۱۸ سال قرار می‌گیرند.

علت این بیماری تقریبا ناشناخته است. البته پزشکان ارتباط پیش زمینه‌ای ضعیفی بین استرس و بیماری‌های خود ایمنی برای این نوع ریزش مو معرفی کرده‌اند. تشخیص ریزش موی سکه‌ای به صورت بالینی انجام می‌شود و در سه الگوی مختلف رخ می‌دهد.

آلوپسی تکه‌ای محدود: قسمت‌های دایره و بیضی شکل کچل شده، پوستی به رنگ گوشتی در هر قسمتی از بدن.
آلوپسی توتالیس: تمامی قسمت‌های سر و ریش درگیر کچلی شده.
آلوپسی یونیورسالیس: کل بدن درگیر طاسی و ریزش شدید مو شده.

الوپسی سیکاتریسال

این نوع آلوپسی که با نام آلوپسی زخمی نیز شناخته می‌شود، نوعی نادر از انواع ریزش مو است که به خاطر التهاب شدید و عفونی فولیکول مو ایجاد می‌شود. ایجاد التهاب یا بافت برجسته اسکار در محل رویش موها، از رشد مجدد تارهای مو جلوگیری می‌کند. این بیماری علائم قابل توجهی ندارد و شروع آن بسیار کند پیش می‌رود.

خارش شدید، تورم و بروز ضایعات قرمز یا سفید در پوست سر از مهم‌ترین علائم آلوپسی شدید و تحریک شده است. این ریزش مو می‌تواند در هر سنی و جنسیتی رخ دهد و موهای سر یا بدن را درگیر کند.

تلوژن افلوویوم

اگر درصد فولیکول‌های وارد شده به فاز استراحت از حد استاندارد و مجاز خارج شود، ریزش مو افزایش پیدا می‌کند. فولیکول‌ها پس از مرحله تلوژن باید به سرعت وارد فاز رشد شوند. اگر وقفه طولانی‌تری در بین این دو مرحله ایجاد شود، به احتمال زیاد اختلال تلوژن افلوویوم ایجاد شده است. در این شرایط روزانه چیزی بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ تار مو از موهای سر می‌ریزد.

در ابتدای شروع این بیماری، موها در قسمت‌های تاج و شقیقه نازک‌تر می‌شوند. نگران نباشید چرا که این ریزش مو با محصولات مناسب و دارو کنترل می‌شود. طبق تحقیقات جدید این بیماری نمی‌تواند به طاسی کامل منجر شود. ‌

آناژن افلوویوم

این بیماری در نتیجه درمان.های پزشکی شدید )جراحی و شیمی درمانی( ایجاد می‌شود و شامل ریزش سریع موهاست. داروهای استفاده شده در این روش‌های درمانی بسیار قوی بوده و بدن به خاطر مبارزه با سلول‌های سرطانی، اغلب با این نوع ریزش مواجه می‌شود.

فراموش نکنید که عوارض جانبی داروهای مصرف شده برای درمان سرطان، در چرخه رشد مو تاثیر می‌گذارد. پس از پایان دوره شیمی درمانی و تحریک مجدد رشد مو، تارها با سرعت معمولی، رشد خود را آغاز خواهند کرد؛ بنابراین شما می‌توانید با مراجعه به پزشک و دریافت داروهای خاص، این نوع الوپسی را کنترل و درمان کنید.

تینیا کپیتیس

این بیماری که برخی از پزشکان آن را با نام کرم حلقوی پوست سر می‌شناسند، نوعی عفونت قارچی است و بسیاری از کودکان در سنین قبل از ۱۲ سالگی به این عارضه پوستی مبتلا می‌شوند.

ریزش موی کودکان اغلب به خاطر عفونت‌های قارچی و میکروبی بسیار شایع رخ می‌دهد. با مشاهده دایره‌های کوچک یا طاسی بزرگ لازم است که هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید. از مهم‌ترین علائم این بیماری می‌توان به احساس خارش، سوزش و ایجاد تاول‌های چرکی بر روی پوست سر اشاره کرد.

جالب است بدانید که حضور غده تورمی در پشت گردن و تب خفیف به خاطر مبارزه با عفونت در برخی از موارد ابتلاء مشاهده شده است. متخصصین پوست و مو معمولاً از داروهای خوراکی ضد قارچی برای درمان این بیماری کمک می‌گیرند. در اکثر موارد به رشد دوباره موها بسیار عالی و با سرعت طبیعی پیش خواهد رفت و جای نگرانی نیست.

ناهنجاری‌های ریزشی از قسمت ساقه مو

علاوه بر اختلالات فولیکولی که معرفی شده‌اند، ناهنجاری‌هایی هم وجود دارند که به خاطر ضعیف شدن ساقه مو باعث ریزش می‌شوند. این اختلالات می‌توانند به ضعیف شدن، شکننده شدن و نازک شدن تارهای مو بینجامد.

در چنین شرایطی ریزش مو به خاطر شکستن موها در امتداد ساقه مو خواهد بود و ریزش از قسمت فولیکولی رخ نمی‌دهد.

ایجاد تغییرات ساده در شیوه مراقبت از مو و ایجاد عادت‌های رفتاری جدید می‌تواند بسیاری از مشکلات مربوط به ریزش مو از قسمت ساقه را درمان کند. در ادامه به انواع ریزش مو از ساقه اشاره کرده‌ایم.

معرفی شامپو های ضد ریزش مو

معرفی انواع شامپو بیز برای ریزش مو و رشد مجدد مو:

شامپو های ضد ریزش مو

سندروم آناژن شل

این سندروم اغلب در کودکان خردسال ایجاد می‌شود. زمانی که مو فولیکول ضعیف و ریشه کوتاهی داشته باشد، به راحتی کنده خواهد شد. موهای مبتلایان به این سندروم، پس از رسیدن به طولی مشخص، از قسمت ساقه دچار شکنندگی و ریزش مو می‌شوند. کودکان مبتلا به این سندروم نمی‌توانند موهای خود را بلند کنند. این عارضه بیشتر در دختران بور رخ می‌دهد.

این افراد در فاز رشد مو نیز ریزش شدیدی را از قسمت ساقه تجربه می‌کنند. اصطکاک زیاد مو با بالش )در طول شب( از مهم‌ترین دلایل بروز سندروم آناژن شل است. این اختلال در چرخه رشد فولیکول ایجاد شده و پس از رسیدن کودک به سن بلوغ نیز ادامه پیدا می‌کند. در این شرایط مصرف برخی از داروها می‌تواند به پرپشت شدن و افزایش قطر موها کمک کند.

تریکوتیلومانیا

افراد مبتلا به این بیماری‌، عادت‌های عجیبی دارند. در واقع این افراد با کشیدن موهای خود، باعث شل شدن ریشه و افزایش ریزش از قسمت‌های مختلف ساقه و فولیکول می‌شوند. اگر این رفتار سریع تشخیص داده شود، رشد موها می‌تواند به حالت عادی بازگردد. اگر فرد بیمار عادت کشیدن موها را تا سالیان سال با خود به همراه داشته باشد، ریزش مو ممکن است در فرد دائمی شود. بهترین راه درمان این نوع ریزش مو، روان درمانی است.

آلوپسی ساقه‌ای کششی

روش اشتباه بستن مو با حالت دم اسبی یا بافتن موها به صورت خیلی سفت، باعث آسیب دیدن موها خواهد شد. شل شدن ریشه و کاهش استحکام ساقه موها  باعث بروز این نوع ریزش می‌شود. تا زمانی که فرد مدل موهای بسیار سفت و عادت‌های رفتاری ما سالم را تغییر ندهد، آلوپسی ساقه‌ای کششی ادامه پیدا می‌کند. بهتر است با حالت دادن مو با روش‌های جدید، از بروز این بیماری و ریزش مو جلوگیری کنید.

هیپوتریوکوزیس

این بیماری ژنتیکی بسیار نادر در کودکان مشاهده شده است. افراد مبتلا به این بیماری، موهای بسیار کمی بر روی بدن و پوست سر خود دارند. مبتلایان خردسال و نوزاد رشد موی طبیعی را در چند ماهه اول تجربه می‌کنند. پس از ورود به شش ماهگی، موهای سر ریخته و با این موها، با تارهای بسیار کم پشت جایگزین می‌شوند. متاسفانه باید گفت که افراد مبتلا به این بیماری ممکن است قبل از رسیدن به سن ۲۵ سالگی طاس شوند.‌ گزینه‌های درمانی بسیار محدودی برای کنترل این بیماری وجود دارد که می‌توانند به رشد مجدد موها و افزایش قطر در قسمت ساقه مو کمک کند.

انواع ریزش و بیماری‌های مو

حالات متفاوت ریزش مو به خاطر بروز بیماری‌های مختلف، عادات غلط حالت دادن و استفاده از محصولات نامناسب در روتین مراقبت از مو ایجاد می‌شوند. در ادامه قصد داریم تا شایع‌ترین بیماری‌هایی که منجر به ریزش مو می‌شوند را برایتان شرح دهیم.

ریزش موی هورمونی و ارثی

طاسی یک اختلال ارثی و هورمونی است که در خانم‌ها و آقایان مشاهده می‌شود. این اختلال وابسته به مقادیر هورمون جنسی تستسترون در خون است. اگر استعداد ژنتیکی بدن شما در تبدیل تستوسترون به دی هیدرو تستوسترون بالا باشد، احتمال بروز ریزش مو و طاسی ارثی _ هورمونی افزایش پیدا می‌کند. این ریزش مو معمولاً با ورود به سن بلوغ شروع می‌شود. در بدن خانم‌ها نیز همین اتفاق می‌افتد ولی واکنش فیزیولوژیکی بدن نسبت به هورمون‌های جنسی متفاوت است.

پدیده مینیاتوری شدن

اگر موها قبل از ریزش نازک و از قسمت ساقه دچار شکنندگی شوند، احتمالاً شما به بیماری پدیده مینیاتوری دچار شده‌اید. فولیکول‌های حساس موجود در شقیقه و فرق سر باعث بروز این نوع ریزش در زنان و مردان می‌شوند. ریزش موی هورمونی در زنان از مرکز سر شروع شده و در ادامه، به سمت خطوط رویش موها پیشروی می‌کند.

الگوی ریزش موی زنانه زنانه (طاسی زنانه FPHL)

یک سوم از زنان کل جهان درگیر این بیماری هستند‌. این نوع آلوپسی اغلب به خاطر افزایش سن و تغییرات هورمون ایجاد می‌شود. در مبتلایان به این بیماری، موها از قسمت جلویی و کناره‌ها نازک شده و ریزش از قسمت مرکزی سر آغاز خواهد شد. به خاطر از دست دادن استروژن در دوران یائسگی، ریزش موی سر افزایش پیدا می‌کند.

چرا خانم‌ها دچار ریزش مو می‌شوند؟

ریزش مو بر خلاف تصور جامعه در زنان نیز رخ می‌دهد. بیش از ۵۰ درصد از زنان ریزش موی محسوس را تجربه کرده‌اند. در ادامه کاندیدهای آلوپسی زنانه را معرفی می‌کنیم.

? کسانی که از محصولات نامناسب و حاوی سولفات استفاده می‌کنند.
? زنانی که از مواد شیمیایی قوی برای رنگ کردن یا بی رنگ کردن موها کمک می‌گیرند.
? خانم‌هایی که تحت تاثیر دارو و درمان‌های قوی پزشکی قرار گرفته‌اند.
? خانم‌هایی که موها را با مدل‌های دم اسبی یا بافت‌های بسیار سفت، مدل می‌دهند.

افسانه‌ها و باورهای اشتباه مربوط به ریزش مو در زنان

⬜ ریزش مو تنها زنان تحصیل‌کرده و روشنفکر رخ می‌دهد.
⬛ مسواک زدن باعث سلامتی مو می‌شود.
⬜ استفاده از کلاه یا کلاه گیس در افزایش ریزش و ایجاد طاسی موثر است.
⬛ اگر روی سر خود بایستید، به خاطر افزایش گردش خون ایجاد شده، رشد موها تحریک خواهد شد.
⬜ استرس باعث ریزش دائمی مو در زنان می‌شود.
⬛ با کچل کردن و اصلاح کامل سر، موها با قطر ۲ برابری رشد خواهند کرد.

در نظر داشته باشید که علاوه بر بیماری‌های هورمونی یا استعدادهای ژنتیکی، دلایل دیگری نیز وجود دارند که در ریزش موی زنان دخیل هستند. از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

✔ آرایش مو با مدل‌های عجیب، کشیده و بسیار سفت
✔ کمبود ویتامین و عناصر معدنی مثل آهن، زینک، سلنیوم و ژرمانیوم
✔ کاهش وزن سریع و پیروی از رژیم‌های غذایی ناسالم برای کاهش سایز فوری و لاغری سریع

علت ریزش مو در زنان کمبود چه ویتامینی است؟

ریزش مو بر اثر کمبودهای تغذیه‌ای بسیار شایع است. ویتامین‌ها جزء مهم‌ترین ریزمغذی‌های هستند که می‌توانند در کاهش ریزش و بهبود سلامت موها تاثیر گذار باشند. تامین عناصر و املاح مورد نیاز بدن نقش موثری در بهبود وضعیت ریزش موها دارد.  در ادامه به معرفی ویتامین‌های موثر در کنترل و درمان ریزش مو اشاره شده است.

ویتامین دی: ویتامین دی با تحریک فولیکول‌های مو در حفظ استقامت و کنترل ریزش آن‌ها تاثیر می‌گذارد. فقر ویتامین دی شناخته‌شده‌ترین دلیل ریزش مو در افراد ۳۵ تا ۵۰ سال است. آزمایش‌های انجام شده نشان می‌دهند که بسیاری از افراد مبتلا به فقر ویتامین دی، با ریزش مو آره‌تا و ریزش سکه‌ای مواجه می‌شوند. استفاده از برخی داروهای خاص می‌تواند در کاهش سطح ویتامین دی تاثیر بگذارد. برای درمان ریزش موی ناشی از کمبود این ویتامین می‌توانید از قرص‌های مکمل و منابع غنی ویتامین دی کمک بگیرید. مصرف تخم مرغ، آواکادو، ماهی و آجیل، در فقر ویتامین دی تاثیر گذار است.

بیوتین: بیوتین یکی از موثرترین ویتامین‌های گروه ب برای بهبود سلامت پوست و است. کمبود بیوتین پدیده‌ای نادر است؛ بنابراین فقره ویتامین‌های گروه ب معمولاً به خاطر عوامل ژنتیکی یا هورمونی ایجاد می‌شود. البته استفاده طولانی مدت از سیگار، آنتی بیوتیک و داروهای ضد آکنه نیز می‌تواند در کاهش سطح بیوتین تاثیرگذار باشد. با مصرف تخم مرغ پخته، پنیر کامل و پرچرب، سبوس برنج قهوه‌ای، میوه و سبزی‌های تازه می‌توان به افزایش سطح بیوتین و سایر ویتامین‌های گروه ب کمک کرد.

ویتامین A:این ویتامین علاوه بر بینایی، سلامت پوست، کبد، کلیه و ریه‌ها به عنوان یک عنصر بسیار مهم برای محافظت از موها شناخته می‌شود. پیش سازهای ویتامین A در بسیاری از ترکیبات غذایی وجود دارند. این پیش سازها می‌توانند به تحریک مرحله رشد و کاهش دوره لگاریتمی استراحت فولیکول‌ها کمک کنند. برای دریافت این پیش ساز گها لازم است تا از سبزی‌های قرمز و نارنجی تغذیه کنید. حضور کارتنوئید و رتینوئیک اسید در جگر و تخم مرغ باعث می‌شود تا شما با مصرف این خوراکی‌ها به کاهش ریزش موی غیر ارثی کمک کنید.

آهن :کمبود آهن می‌تواند اکسیژن‌رسانی به سلول‌های فولیکول و پیاز مو را تحت تاثیر قرار دهد. هرگاه که فولیکول‌ها از دریافت مواد مغذی محروم شوند، ریزش شدید موها شروع می‌شود. فقر آهن و کم خونی شدید در برخی موارد منجر به افزایش ریزش مو و طاسی خواهد شد. بهتر است برای جذب بیشتر آهن، از غذاهای حاوی ویتامین c کمک بگیرید. مصرف مکمل آهن از طریق مکمل‌های خوراکی یا داروهای تزریقی، موثرترین و بهترین راه برای تامین این عنصر حیاتی‌ است.
نقش مواد غذایی موثر در پیشگیری از ریزش مو را دست کم نگیرید، چرا که بسیاری از انواع ریزش مو توسط تغذیه غنی درمان می‌شود.

علت ریزش مو در زنان کمبود چه ویتامینی است؟

علت ریزش مو از وسط سر

ریزش مو از قسمت فرق سر دلایل بسیار متفاوتی دارد. اغلب زنان و مردان به خاطر دلایل زمینه‌ای و وراثتی، این نوع ریزش مو را تجربه می‌کنند. در ادامه به صورت جداگانه، علت ریزش موی زنانه و مردانه را بررسی کرده‌ایم.

علت ریزش مو از وسط سر در زنان

الگوی ریزش موی زنانه معمولا از قسمت فرق سر آغاز می‌شود؛ بنابراین انواع ریزش موی زنانه ممکن است با همین علامت )کم شدن تراکم مو از قسمت وسط فرق( آغاز شود. اضافه وزن، فشار خون بالا، دیابت و مصرف داروهای استرس از مهم‌ترین عوامل بروز ریزش مو از وسط سر هستند. البته سندروم تخمدان پلی کیستیک، کم کاری یا پرکاری تیروئید، فقر شدید آهن و مصرف داروهای ضد افسردگی نیز باعث تشدید این نوع ریزش می‌شود.

علت ریزش مو از وسط سر در مردان

حضور مقادیر بالای هورمون جنسی مردانه و تبدیل شدن آن به ماده‌ای به نام دی هیدرو تستسترون باعث بروز ریزش با الگوهای مردانه خواهد شد. روند ریزش مو در مردان از سن بلوغ آغاز می‌شود. هرچه مقدار دی هیدرو تستوسترون افزایش پیدا کند، التهابات و انقباضات ماهیچه‌ای بیشتر می‌شوند. این هورمون باعث افزایش ضخامت پوست سر و کاهش شانس رسیدن خون و مواد مغذی به فولیکول‌ها خواهد شد.

فولیکول‌ موهای وسط سر معمولاً ضعیف‌تر بوده و جزء فولیکول‌های حساس شناخته می‌شوند، در حالی که فولیکول‌های کناره‌ای و پس سری حساسیت کمتری دارند. شروع ریزش مو از قسمت مرکزی سر در مردان بسیار شایع است. شروع ریزش معمولاً از قسمت میانی و مشاهده می‌شود ولی در صورت تشدید التهاب، ریزش به قسمت‌های جلویی و پس سری منتهی خواهد شد.

چگونه نوع ریزش موی خود را تشخیص دهیم؟

بیماران مختلف، ممکن است با تکه‌های کانونی یا ریزش موی پراکنده مواجه شوند. کم پشتی یا ریزش موی تکه‌ای (بدون ایجاد زخم) در بسیاری از افراد مشاهده می‌شود. علت ریزش مو در ابتدای کار، با بررسی حضور عوامل قارچی، عفونتی، هورمونی، وراثتی و به کمک سوالاتی مشخص، تشخیص داده می‌شود. در شرایط پیچیده ممکن است پزشک از نمونه برداری سر یا آزمایش خون برای تشخیص دلیل ریزش مو کمک بگیرد. پزشکان با تجویز داروهای خاص به درمان شما کمک می‌کنند، برای مثال، شما می‌توانید با مصرف و مالش ماینوکسیدیل در موضع ریزش، بیماری را کنترل و درمان کنید. فراموش نکنید که ریزش موی یک مشکل بسیار رایج و طبیعی است که بیش از ۵۰ درصد از مردان و زنان در تمامی سنین آن را تجربه می‌کنند.

استراتژی تشخیص انواع ریزش مو

✖ اول تعیین کنید که ریزش مو مربوط به یک قسمت است یا کل سر.
✖ پس از یافتن ناحیه ریزش مو تکه‌ای به ناحیه ریزش توجه کنید و به دنبال جای زخم یا التهاب باشید.
✖ با توجه به محل ریزش، به نکاتی مثل حضور ضایعات گرد و قرمز یا احتمال بروز اگزما، پسوریازیس یا آدنوپاتی پس سری را بررسی‌ کنید.
✖ ریزش موها از قسمت ساقه را بررسی کنید و به دنبال عوامل ایجاد کننده آن باشید.
✖ اگر ریزش موی شما شدید ولی پراکنده است، بهتر است حضور بیماری زمینه‌ای، عوامل وراثتی، انجام زایمان، اختلالات تیروئید، کمبود آهن، کم خونی، استفاده از داروهای ضد استرس و پیروی از رژیم‌های غذایی نامتعادل را بررسی کنید.

با افزایش تعداد مو در برس یا هنگام شست و شو در حمام، ممکن است دچار نگرانی شوید ولی دقت کنید که ریزش مو به مقدار طبیعی در طول روز رخ می‌دهد چرا که برخی از موها در فازی به غیر از آناژن به سر می برند.

نکته: ریزش ۵۰ تا ۱۲۵ تار مو در روز با توجه به حجم کلی موهایتان طبیعی است. پس بدون نگرانی و با مراجعه به پزشک، نوع ریزش مو را تشخیص دهید و با تغییر عادات زندگی و نحوه حالت دادن به موها، اختلالات رشدی موها را درمان کنید. استفاده از محصولات مراقبت از مو داخل حمام و پیروی از یک روتین منظم محافظت از مو، به کنترل و کاهش ریزش مو کمک بسیار زیادی می‌کند‌.

جلوگیری از ریزش مو

جلوگیری از ریزش مو

همه ما از داشتن موهای خوشحال، پرپشت و سالم لذت می‌بریم. موهای جذاب و خوش‌حالت به جوان‌تر و زیباتر به نظر رسیدن افراد کمک می‌کنند.  ریزش مو ممکن است به خاطر عوارض جانبی مصرف دارو، تغییرات هورمونی یا زمینه‌های وراثتی و سبک زندگی نادرست ایجاد شود و قسمت‌هایی از سر یا تمام بدن را درگیر کند. اگر ریزش بیش از حد طبیعی باشد، افراد به طاسی سر دچار خواهند شد.

گاهی اوقات ریزش مو شدید است و در برخی حالات دیگر، ریزش مو تدریجی است. البته ریزش موی ناگهانی نیز در برخی از موارد مشاهده می‌شود.
برخی از انواع ریزش مو موقت و برخی دیگر دائمی به نظر می‌رسند. از ریزش موی ارثی نمی‌توان پیش‌گیری کرد ولی برای درمان آن می‌توان از محصولات مراقبتی و شامپو تقویت کننده مو، مزوتراپی، پی آر پی و کاشت مو کمک گرفت. در ادامه توصیه‌هایی در رابطه با جلوگیری از ریزش موی غیر ژنتیکی ارائه شده است.

✅ استفاده کمتر از بیگودی، درمان نادرست مشکلات مو با روغن‌های آلوده و داغ، انجام عملیات تهاجمی مثل فر دائمی یا صافی بدون احیا
✅ محافظت از موها در برابر اشعه‌های ماورای بنفش و یووی تابیده شده از خورشید
✅ مصرف مکمل‌ها و داروها با مشاوره قبلی از پزشک برای کنترلِ ریزش و افزایش حجم موها
✅ ترک سیگار، مصرف الکل، قلیان و مواد مخدر
✅ استفاده از تجهیزاتی مثل کلاه‌های خنک کننده برای بیماران مبتلا به سرطان در حین جلسات شیمی درمانی
✅ با ملایمت رفتار کردن و شانه کشیدن آرام

✅ نوشیدن قهوه گانودرما برای درمان ریزش مو
✅ تغییر روش حالت دادن مو از دم اسبی و گوجه‌های محکم به مدل‌های باز و یا بافت غیر سفت

کلام نهایی

ریزش مو تجربه‌ای نسبتا ناراحت‌کننده ولی بسیار شایع است که قابلیت درمان دارد. امروزه علم و تکنولوژی به کمک پزشکان آمده‌ و محصولات مراقبتی بسیار زیادی برای انواع مختلف بیماری‌ها در انواع ریزش مو در زنان و مردان تولید شده‌اند. محصولات موجود در فروشگاه بیزما همگی مجوزات لازم را از وزارت بهداشت و دیگر مراکز مربوطه پزشکی دریافت کرده‌اند. شما هم می‌توانید برای خرید پک ضد ریزش مو دکتر بیز از طریق همین سایت اقدام کنید.

مقالات مرتبط :

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز ۰ / ۵. تعداد رای دهندگان ۰

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

کیانا کیانبخت

سلام. من کیانا کیانبخت هستم. یک بیوتی تراپیست حرفه‌ای و کاربلد که سال 1400 از دانشکده صنایع غذایی (علوم پزشکی شهید بهشتی) فارق التحصیل شده شاید براتون عجیب باشه ولی نویسندگی در موضوعات مربوط به خوراکی‌ها و محصولات آرایشی و مراقبت از پوست یکی از اصلی‌ترین سرگرمی‌های منه امیدوارم از مطالعه تجربه‌ها و اطلاعاتی که در اختیارتون میزارم لذت ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انواع سبوس دکتر بیز
دکمه بازگشت به بالا