سلامت بدن

انواع کمردرد؛ علائم و راه‌های درمان آن را بشناسید

طبق اعلام موسسات اختلالات عصبی ۸۰ درصد مردم حداقل یک بار یکی از انواع کمردرد شدید را در طول عمر خود تجربه می‌کنند. بسیاری از این افراد به پزشک مراجعه می‌کنند و مجبور به تهیه مرخصی و یا غیبت کردن در کار و تحصیل می‌شوند.

درد در قسمت‌های مختلفی از جمله دیسک‌های بین مهره‌ای، استخوان‌های ستون مهره، لیگامنت‌های متصل کننده مفاصل و ماهیچه‌ها ایجاد می‌شود و به صورت عمومی اصطلاح کمر درد برای تمامی این دردها به کار گرفته می‌شود. برای اینکه با انواع کمردرد و روش‌های نوین درمان کمردرد و داروها ورزش‌های موثر در کاهش این درد آشنا شوید تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

انواع کمردرد

کمر انسان جایی است که استخوان‌ها، تاندون‌ها، ماهیچه‌ها، دیسک‌ها و ساختمان‌های پیچیده بسیاری قرار گرفته‌اند. توجه کنید که اعصاب محیطی بدن نیز از نخاع خارج شده و از همین قسمت در بدن پخش می‌شوند. با اختلال در عملکرد هر یک از این قسمت‌ها ممکن است افراد دچار انواع مختلف کمردرد شوند.

کمردردها ممکن است از لحاظ بالینی، محل رخ داد و طول کشیدن بیماری در دسته بندی‌های مختلفی قرار بگیرند. در ادامه با انواع کمردرد بیشتر آشنا خواهید شد.

کمر دردهای مکانیکی

این نوع کمردردها با حرکت بدتر و با استراحت بهتر می‌شوند. هنگامی که بیمار راه برود، بِایستد یا بنشیند، دردها به خاطر ریشه عصبی و فشار آمدن به منطقه آسیب دیده درد می‌کند. پارگی دیسک کمر، تنگی کانال نخاعی، یا لیز خوردن مهره‌ها و ناپایداری غیر عادی مهره‌ها باعث بروز انواع کمردردهای مکانیکی می‌شوند.

کمردردهای التهابی

این نوع از کمردردها معمولاً با گرم شدن و حرکت کردن بدن بیمار بهتر می‌شوند. این دردها در هنگام صبح و برخاستن بیمار از بستر معمولا با بالاترین شدت خود را بروز می‌کنند. در بیماری‌های التهابی مثل آرتریت روماتوئید و اسپوندیلیت آنکیلوزان، کمر درد التهابی بسیار شایع است. فراموش نکنید که این دردها ممکن است در بیماری‌های التهابی دیگری نیز مشاهده شوند.

کمردردهای ترکیبی

این نوع از کمردردها معمولاً مخلوطی از کمردردهای اشاره شده است و به خاطر تومورهای ایجاد شده، شکستگی، تراکم پایین بافت استخوان و پوکی استخوان ایجاد می‌شوند. این دردها ممکن است در قسمت سمت چپ یا راست کمر شروع شوند.

درمان انواع کمر درد

انواع کمردرد از لحاظ محل درد

کمر درد سمت چپ

این دردها معمولاً به خاطر پارگی دیسک یا تنگی کانال نخاعی بروز پیدا می‌کنند، زیرا سوراخ بین مهره‌ای از دو طرف تنگ شده است و علائم درد در طرف چپ مشاهده می‌شوند. بهتر است برای درمان انواع کمردرد از جمله دردهای کمر در سمت چپ حتما به پزشک مراجعه کنید.

کمر درد سمت راست

در هنگامی که درد در قسمت پایینی و راستی کمردرد ایجاد شود، علائم سیاتیک نیز بروز می‌کنند. با وجود این علائم بهتر است از انجام ورزش‌های کمردرد خودداری کنید و هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید، زیرا این علائم ممکن است طرف چپ بدن را نیز درگیر خود کند. کش آمدن لیگامان‌ها و پاره شدن آن‌ها نیز می‌تواند باعث ایجاد کمر درد در قسمت راست و پایینی بدن افراد شوند.

روش‌های درمان انواع کمردرد و گرفتگی‌های عضلانی در کمر

توجه کنید که در حالت اولیه فرد می‌تواند با مصرف مسکن‌هایی مثل استامینوفن و ایبوپروفن با استراحت کوتاه مدتی به وضعیت اولیه برگردد. ولی بهترین کار این است که علائم را جدی بگیرد و بدون تجربه دردهای جدی‌تر به پزشک مراجعه کند. زیرا پزشک از کاهنده‌های درد قوی و شل کننده‌های عضلانی تخصصی استفاده می‌کند تا درد فرد بیمار کمتر شود. توجه کنید که شما در مرحله اول باید برای تشخیص بیماری به پزشک مراجعه کنید.

راه‌های درمان کمر درد معمولاً شامل موارد زیر هستند.

  • عمل جراحی
  • فیزیوتراپی
  • ماساژ ملایم
  • تمرینات کششی
  • تحریک الکتریکی

پزشک معمولاً با توجه به شدت و مدت زمان بیماری ممکن است یکی از روش‌هایی که قبل‌تر ذکر شد را برای درمان پیش بگیرد.

نکات درمانی در رابطه با انواع کمردرد

  1. بهتر است حداقل یک تا دو روز استراحت کنید و از فعالیت‌های شدید پس از استراحت خودداری کنید.
  2. با نسخه پزشک می‌توانید داروهای ضد التهاب، مثل ناپروکسن، ایبوپروفن و آسپرین را مصرف کنید تا درد خود را کاهش دهید.
  3. از یخ یا گرما درمانی استفاده کنید تا تورم را کاهش دهید و خون رسانی را افزایش دهید. با این کارها در اغلب موارد اسپاسم عضلانی شما به حالت اولیه و نرمال برمی‌گردد.
  4. از کمربندهای مخصوص فیزیوتراپی کمک بگیرید تا سریع‌تر درد خود را تسکین ببخشید.
  5. از دمنوش‌ها و ترکیبات طبیعی که توسط پزشک طب سنتی تجویز می‌کند. استفاده کنید در صورت نیاز می‌توانید از طب سنتی و طب سوزنی به صورت ترکیبی و البته تخصصی کمک بگیرید.
  6. اثر شل کننده‌های عضلانی مثل متوکاربامول و باکلوفن را جدی بگیرید. این داروها برای کاهش سفتی عضلات و اسپاسم آن‌ها بسیار موثر هستند.

انواع کمر درد در مردان

علل رایج کمردرد در مردان

پیچ خوردگی بیضه

در حالتی که بیضه در داخل کیسه خود بچرخد و طناب اسپرمی دچار آسیب شود. معمولاً کمر درد شدیدی در قسمت پایینی کمر احساس خواهد شد. با مشاهده خون در مایع منی و بروز تورم در منی لازم است تا مرد هر چه سریع‌تر به اورژانس مراجعه کند.

آسیب دیدن بافت نرم و رباط‌های پشت ستون فقرات

در صورت آسیب دیدن مفاصل بین ستون فقرات و یا عضلات و رباط‌هایی که در این قسمت وجود دارند، آقایان اغلب دچار درد در قسمت کمر خود می‌شوند.

کشیدگی شدید عضلات تحتانی کمر

در شرایطی که لیگامنت‌ها بیش از حد پاره یا کشیده شده باشند، التهابات شدید و درد تحمل ناپذیری برای آقایان در قسمت پایینی کمر رخ خواهد داد.

عوارض انواع کمر درد در آقایان

حال که با رایج‌ترین انواع کمردرد در آقایان و علل آشنا شدید، لازم است بدانید که در صورت جدی نگرفتن این دردها آقایان ممکن است به عفونت کلیه و سنگ کلیه، عفونت پانکراس، ضعف در اندامهای جنسی حالت تهوع، تنگی نفس و سرگیجه دائمی مبتلا شوند. بند آمدن و بی‌اختیاری در ادرار نیز در مواردی مشاهده شده است.

بیماری‌هایی که باعث کمردرد در زنان می‌شوند

بیماری‌های مختلفی مثل آندومتریوز، فیبروم رحم، عفونت واژینال و التهابات لگنی می‌توانند باعث بروز کمردرد در زنان شوند. حتی کمردرد ناشی از بارداری نیز در بین خانم‌های باردار بسیار رایج است. در واقع بسیاری از بانوان با کمردرد در قسمت پایینی (چپ و راست) به پزشک مراجعه می‌کنند و بدون اینکه هیچ پیش زمینه‌ ذهنی داشته باشند، پزشک یکی از موارد و بیماری‌های گفته شده را تشخیص می‌دهد.

آندومتریوز

آندومتریوز می‌تواند باعث درد کمر و لگن در قسمت تحتانی بدن شود. در واقع در این بیماری بافت‌های مشابه لایه رحم در قسمت‌های مختلفی مثل لوله‌های فالوپ، واژن و دهانه رحم رشد می‌کنند. در این شرایط لازم است تا با مشاهده درد در هنگام ادرار یا مدفوع، بروز اسهال و نفخ و یبوست، حالت تهوع و احساس درد در هنگام برقراری رابطه جنسی، هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید. از روش‌های درمانی بیماری آندومتریوز و کمردرد ناشی از آن می توان به مصرف داروهای هورمونی، جراحی و مصرف مسکن‌های تجویز شده توسط پزشک اشاره کرد.

فیبروم رحم

فیبروم می‌تواند احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش دهد. البته این شانس در افراد مختلف متفاوت است. معمولاً پزشکان با سونوگرافی لگن و رحم فیبروم را تشخیص می‌دهند. این بیماری منجر به بروز درد اندام‌های تحتانی و قسمت پایینی کمر می‌شود. با تکرر ادرار، بروز یبوست و دوره‌های قاعدگی طولانی و غیر معمول با تجربه شرایط خونریزی شدید لازم است تا هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید.

عفونت‌ها و التهابات لگنی

بروز درد و عفونت در قسمت لگن می‌تواند منجر به احساس درد در قسمت شکم و کمر در بانوان شود. به طور معمول این عفونت‌ها به خاطر بیماری‌های مقاربتی و عدم رعایت بهداشت شیوع پیدا می‌کنند. با مشاهده حالت تهوع، تب و لرز، ادرار دردناک و ترشحات غیر معمول و ناخوشایند از واژن لازم است تا هر چه سریع‌تر برای درمان بیماری التهابی لگن به پزشک مراجعه کنید زیرا در تمامی این بیماری‌ها خطر ناباروری و یا حاملگی خارج از رحم برای بانوان افزایش پیدا می‌کند.

جمع بندی

حال که با انواع کمردرد در خانم‌ها و آقایان و علل بروز این دردها آشنا شده‌اید، لازم است بدانید که برخی از کمردردها به خاطر بد خوابیدن و یا شوک‌های ناگهانی در اثر ضربه به وجود می‌آیند. بهتر است برای مراجعه به پزشک تأخیر نکنید. زیرا ممکن است کمر درد‌هایی که به وسیله دارو درمان می‌شوند، نیاز به جراحی و درمان‌های پرهزینه و پیشرفته‌تری داشته باشند. در هر شرایط بهتر است هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید و روند درمانی را از سر بگیرید. امیدواریم اطلاعات مفیدی در این مقاله به شما ارائه شده باشد.

کیانا کیانبخت

🚺 سلام. من کیانا کیان‌بخت هستم. یک بیوتی تراپیست حرفه‌ای و کاربلد که سال 1400 از دانشکده صنایع غذایی (علوم پزشکی شهید بهشتی) فارق التحصیل شده شاید براتون عجیب باشه ولی نویسندگی در موضوعات مربوط به خوراکی‌ها و محصولات آرایشی و مراقبت از پوست یکی از اصلی‌ترین سرگرمی‌های منه🍭😍 امیدوارم از مطالعه تجربه‌ها و اطلاعاتی که در اختیارتون میزارم لذت ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا