سلامت بدن

علائم عجیبی که قبل از ابتلا به آلزایمر به آن دقت نمی‌کنید 

بیماری پیشرونده آلزایمر می‌تواند کارکردهای مهم ذهنی را با اختلالات بسیار شدیدی مواجه کند. این بیماری یکی از دلایل زوال عقلی می‌باشد. افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است در سنین پایین‌تر علائم بروز این بیماری را جدی نگرفته باشند و پس از مدتی دچار گروهی از اختلالات مغزی شوند که دیگر نتوانند مهارت‌های فکری و اجتماعی خود را به خوبیِ قبل به یاد بیاورند.

این بیماری ذهنی می‌تواند زندگی روزمره افراد را تحت تاثیر قرار دهد. در حقیقت در این بیماری سلول‌های مغزی ارتباط بین قسمت‌های مختلف مغز را کاهش می‌دهند و بسیاری از سلول‌ها تخریب می‌شوند. امروزه درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد، ولی با به‌کارگیری چند استراتژی مهم، می‌توان علائم آلزایمر را بهبود بخشید و در حفظ استقلال بیمار پیشرفت‌هایی ایجاد کرد.

علائم بیماری آلزایمر

بیماری آلزایمر در افراد متفاوت علائم مختلفی دارد. در حقیقت گیجی یا فراموشی مسائل بی‌اهمیت می‌تواند مهم‌ترین و ابتدایی‌ترین نشانه آلزایمر باشد. با گذشت زمان و درگیر شدن سایر قسمت‌های مغز و حافظه اخیر بیمار دیگر توانایی نگهداری اطلاعات را نخواهد داشت. مغز بیمار مبتلا به آلزایمر در اوایل بیماری نمی‌تواند تمام فرآیندهای اتفاق افتاده در زمان‌های نزدیک را به خاطر بیاورد و این حجم از اطلاعات را سازماندهی کند، شاید خود بیمار در اوایل بیماری هیچ نشانه‌ای حس نکند، ولی همکاران و نزدیکان ممکن است این تغییرات را حس کنند.

مهم‌ترین علائم بیماری آلزایمر عبارت‌اند از:

درگیرشدن حافظه به صورت جدی

کاهش کارایی سلول‌های مسئول حافظه در بیماران مبتلا به آلزایمر، موارد مهمی مثل نام یکی از اقوام یا نام یکی از حیوانات و یا فعالیت‌هایی که در محیط کار یا منزل انجام می‌دهند را فراموش می‌کند. در حقیقت افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است:

  • اشیا را در جای غیرمعمول و غیرطبیعی بگذارند.
  • مناسبت‌ها، ملاقات‌ها و مکالمات را به یاد نیاورند.
  • به صورت مکرر اسم اشیا، اعضای خانواده و اقوام را از یاد ببرند.
  • این افراد ممکن است متوجه نباشند که سوالات و عبارات خود را بارها و بارها تکرار کرده‌اند.

با مشاهده هر یک از این علامت‌ها لازم است تا بیمار هرچه سریع‌تر به پزشک معالج مراجعه کنند. زیرا پس از اختلال در حافظه ممکن است بیمار در تشخیص ارتباطات فضایی و جهت‌یابی نیز به مشکل بخورد. در حقیقت بیمار ممکن است فهم عمیقی از وقایع اطراف خود نداشته باشد و در شرایطی زندگی کند که نمی‌داند چه روزی، چه فصلی و چه سالی در حال گذر است.

در حقیقت بیماری آلزایمر می‌تواند بر روی توانایی مغز در تفسیر اطلاعات دریافت شده از چشم نیز تاثیر بگذارد. این بیماران ممکن است در محیط‌های کاملا آشنایی مثل خانه خودشان گم شوند و یا احساس غریبگی داشته باشند.

علائم بیماری آلزایمر چیست

بروز اختلال در نوشتار و گفتار

یکی از نشانه‌های بیماری آلزایمر این است که این بیماران نمی‌توانند مانند سابق در رابطه با یک موضوع مشخص برای مدت حداقل ۵ دقیقه به صورت منظم و بدون پرش ذهنی صحبت کنند. در حقیقت این افراد با اختلال در تمرکز و تفکر مواجه هستند. مفاهیم انتزاعی برای آن‌ها معنی نخواهد داشت و با مشکلات جدی در هنگام و تنظیم یادداشت‌ها، پرداخت‌ها، صورتحساب‌ها و انجام امور مالی خود خواهند شد.

با پیشرفت بیماری ممکن است افراد نتوانند درکی از اعداد داشته باشند و محاسبه ساده‌ترین مسائل ریاضی برایشان به شدت دشوار و طاقت فرسا شود. این افراد ممکن است در برنامه‌ریزی و اجرای وظایف خود با مشکلات جدی روبه‌رو شوند، زیرا این افراد فراموش می‌کنند تا آیا وعده‌های غذایی را مصرف کرده‌اند؟ آیا آشپزی کرده‌اند؟ آیا شام پخته یا خورده‌اند؟ در حقیقت این افراد ممکن است حتی حمام‌کردن یا لباس‌پوشیدن را نیز فراموش کنند.

تغییر در شخصیت و رفتار

افرادی که به بیماری آلزایمر مبتلا می‌شوند در حقیقت نمی‌توانند عکس العمل مناسبی به اتفاقات روزمره داشته باشند. آن‌ها ممکن است با دیدن یک تصادف رانندگی و سوختن غذا روی شعله گاز احساس خاصی نداشته باشند و یا برعکس با حجم زیادی از احساسات مواجه شوند.

این افراد می‌توانند حس اعتماد به دیگران را در خود از دست بدهند و دچار تحریک‌پذیری و پرخاشگری شوند. افراد مبتلا به آلزایمر معمولاً در معرض ابتلا به افسردگی، هنجارشکنی و پرسه‌زنی در خواب هستند. توهم نیز یکی از مهم‌ترین تغییرات مغزی است که در این افراد مشاهده می‌شود. در واقع این افراد ممکن است در مواردی حس کنند که دائماً چیزی از آن‌ها دزدیده می‌شود، این حس توهم می‌تواند تا حد زیادی آزاردهنده باشد.

علت علمی بیماری آلزایمر

حال که با نشانه های بیماری آلزایمر آشنا شده‌اید، لازم است بدانید که این بیماری می‌تواند به تدریج تمامی فرایندهای مغزی را تحت تاثیر قرار دهد. در حقیقت دلایل اصلی می‌توانند ترکیبی از عوامل محیطی وراثت و سبک زندگی باشند. البته هنوز هم دانشمندان نمی‌توانند به صورت دقیق، دلیل این بیماری را مشخص کنند ولی آلزایمر می‌تواند باعث مرگ سلول‌های مغزی و آسیب دیدن اتصالات بین سلولی شود.

مغز با مرگ سلول‌های بیشتر کوچک‌تر می‌شود و بافت‌های غیرطبیعی در مغز رشد می‌کند این بافت‌ها پلاک‌ها، پیچ خوردگی‌ها، زوائدی هستند که نباید به صورت طبیعی در مغز وجود داشته باشند. این پلاک‌ها می‌توانند در اثر تجمع برخی از مواد سمی ناشی از مصرف غذاهای مضر و یا رشته‌های پروتئینی پیچ خورده غیرطبیعی باشند. این پیچ خوردگی‌ها می‌توانند ارتباطات و حمل و نقل درون سلولی را برای سلول‌های مغز مختل کنند.

با افزایش سن و وجود سابقه خانوادگی و وراثت، این خطر بیشتر می‌شود. در حقیقت نیمی از افراد بالای ۸۵ سال به این بیماری مبتلا می‌شوند. افراد اغلب از ۶۵ سالگی به بعد نشانه‌ها را مشاهده می‌کنند. در صورتی که تغییرات ژنتیکی و سابقه خانوادگی آلزایمر را در خانواده خود بررسی کرده‌اید و با نشانه‌های این بیماری آشنا شده‌اید، لازم است بدانید که ممکن است برخی از افراد در بازی ۴۰ تا ۵۰ سالگی به این بیماری دچار شوند و علائم و نشانه‌های بیماری آلزایمر را تجربه کنند.

جنسیت را دست کم نگیرید! احتمال ابتلای زنان در مقایسه با مردان به مراتب بیشتر است. البته یک دلیل منطقی هم برای این مسئله وجود دارد، از آنجا که میانگین طول عمر زنان بیشتر از مردان است، ممکن است زنان بیشتری بالای ۶۵ عمر کنند و به این بیماری مبتلا شوند.

سابقه ضربه سر و اختلالات شناختی ضعیف را در خود و اطرافیان بررسی کنید. اگر مشکل حافظه دارید و یا در مقایسه با سن تان نمی‌توانید اطلاعات شناختی و جهت‌یابی را به خوبی پردازش کنید، شما در معرض خطر ابتلا به بیماری آلزایمر هستید. توجه کنید که می‌توانید تا حدودی از بروز این بیماری پیش‌گیری کنید‌ راهکارهای سالم برای جبران کمبود حافظه و آلزایمر برای افراد مختلف در سراسر جهان تجویز می‌شود.

علائم بیماری آلزایمر

دلایل بروز آلزایمر در سنین کمتر از ۸۵

توجه کنید که آسیب دیدن سلول‌های مغزی و مرگ این سلول‌ها و ارتباطات بینشان در اثر کاهش و یا اختلال در خون‌رسانی به مغز می‌باشد شما می‌توانید با مصرف خوراکی‌هایی که می‌توانند در خونرسانی به اندام‌های اصلی بدن شما موثر واقع شوند مانند هات چاکلت ، از بروز این بیماری پیشگیری‌ کنید. همچنین لازم است تا برای افزایش درگیری این سلول‌ها در فعالیت‌های ذهنی، اشتغال خود را تا حد ممکن حفظ کنید. شما می‌توانید با ادامه تحصیل دادن، داشتن شغلی فعال و نواختن یک آلت موسیقی تا حدی از بروز آلزایمر جلوگیری کنید زیرا این رفتارها می‌توانند با به‌کارگیری سلول‌های ذهنی شما ارتباطات مغزتان را گسترش دهند و در این حالت شما کمتر در خطر ابتلا به آلزایمر هستید، زیرا شما قدرت شناختی مغز خود را افزایش دهید.

عوارض بیماری آلزایمر

  • عدم توانایی در تشخیص درد و بیان آن
  • عدم توانایی در تشخیص بیماری‌های روانی و روحی
  • عدم توانایی در پیروی از نسخه درمانی تجویز شده
  • بروز اختلال در کارکرد اندام‌ها و فعالیت‌های جسمانی مثل کنترل مثانه، روده و تعادل

برای درمان آلزایمر چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

نباید بگذارید تا نشانه های بیماری آلزایمر همگی با هم اتفاق بیفتند، با مشاهده اختلال حواس و کمبود حافظه لازم است تا هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید. البته با اینکه آزمایش‌های تشخیصی متفاوتی برای این بیماری وجود دارد، پزشک اغلب با پرسیدن چند سوال و تشخیص تغییر سطح انرژی مغز شما این بیماری را تشخیص دهد.

سعی کنید تا از پزشک بخواهید که تمامی مسائل را برایتان شفاف‌سازی کند تا به وضوح با شدت بیماری مواجه شوید. در اغلب موارد پزشک با بررسی وضعیت ذهنی و مهارت‌های فکری و حافظه می‌تواند وضعیت ذهنی بیمار را به صورت دقیق تشخیص دهد، انجام آزمایشات مفصل‌تر عصبی نیز می‌تواند جزئیات دقیق‌تری از کارکرد سلول‌های مغز در اختیار پزشکی شما قرار دهد. با انجام تصویربرداری رزونانس مغناطیسی، سی‌تی‌اسکن و توموگرافی پوزیترون، پزشک می‌تواند ابتلا یا عدم ابتلا شما را به این بیماری تایید کند.

کلام نهایی

در صورتی که بیماری هنوز به صورت کاملا پیشرفته تمامی قسمت‌های مغز را درگیر نکرده باشد، می‌توان با افزایش و تقویت قدرت حافظه و تغییر سبک زندگی، تا حدودی از پیشرفت بیماری کاست، بنابراین نگران نباشید و با راه های تقویت حافظه تلاش کنید تا حداقل برای چند ساعت در روز، فعالیت‌های ذهنی مثل نواختن ساز یا انجام بازی‌های فکری را تجربه کنید.بیماری را تشخیص دهد.

کیانا کیانبخت

🚺 سلام. من کیانا کیان‌بخت هستم. یک بیوتی تراپیست حرفه‌ای و کاربلد که سال 1400 از دانشکده صنایع غذایی (علوم پزشکی شهید بهشتی) فارق التحصیل شده شاید براتون عجیب باشه ولی نویسندگی در موضوعات مربوط به خوراکی‌ها و محصولات آرایشی و مراقبت از پوست یکی از اصلی‌ترین سرگرمی‌های منه🍭😍 امیدوارم از مطالعه تجربه‌ها و اطلاعاتی که در اختیارتون میزارم لذت ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا