دانستنی‌ها

قهوه روبوستا چیست؟ آشنایی با روبوستـا و خواص آن

قهوه روبوستا چیست؟ این قهوه بسیار مشهور چیزی در حدود ۲۵ درصد از کل مزارع قهوه‌های جهان را به خود اختصاص داده است. کافئین بسیار بالای این قهوه باعث افزایش محبوبیت و شهرت آن در سال‌های اخیر شده است. همراه ما باشید تا با تفاوت عربیکا و روبوستا و ویژگی‌های طعمی و گیاه‌شناسی این قهوه جذاب بیشتر آشنا شوید.

تاریخچه قهوه روبوستا

اولین بار قهوه روبوستا در قرن ۱۸ میلادی توسط بلژیکی‌ها و در کشور کنگو کشف شد. البته این درخت (گیاه کنفورا) جزء گیاهان بومی جنگل‌های استوایی در دریاچه ویکتوریا و اوگاندا می‌باشد. با این حال طعم جالب و کافئین بسیار بالای این قهوه باعث شد تا بعد از کشف این قهوه، حتی کشورهایی که مشغول به مصرف قهوه عربیکا بودند نیز قهوه روبوستا را با آغوش باز بپذیرند. در سال ۱۸۶۹ آفتی همگانی باعث کاهش بازده تولید دانه‌های قهوه عربیکا در اندونزی و سریلانکا شد. همین امر باعث شد تا این گیاه مقاوم بتواند در کشورهای آسیای جنوب شرقی (هند، ویتنام و اندونزی) به محبوبیت بسیار زیادی برسد.

نت‌های حسی قهوه روبوستا

این قهوه با طعم شکلاتی و فندقی که دارد، یک نوشیدنی فول و بسیار غلیظ است و شما می‌توانید از ترکیب این دو قهوه در نسبت‌های متفاوت در بسیاری از نوشیدنی‌ها مثل اسپرسو یا موکا کمک بگیرید.

ویژگی‌ های گیاه شناسی قهوه روبوستا چیست؟

روبوستا به ارتفاع زیر هزار متری نیاز دارد. (درختان قهوه ۶۰۰ متری) در واقع تنه‌های قدرتمند و بسیار تنومند این درختان می‌توانند در شرایط نامناسب و سخت، بدون آسیب دیدن همچنان استوار باقی بمانند. این قهوه از دانه‌های یک درختچه به دست می‌آید. البته طول این درختچه‌ها در برخی مناطق به ۱۰ متر هم می‌رسد. این گیاهان در مقایسه با سایر انواع قهوه از بلندتر هستند.

مقاومت بیشتر این گیاه به آفات و کم آبی باعث شد تا روبوستا بتواند به سرعت، در بسیاری از کشورهای جهان به جایگاه بالایی برسد. توجه کنید که درخت‌های قهوه روبوستا هزینه کاشت و نگهداری بسیار کمی دارند و همین امر باعث استقبال بی نظیر آسیایی‌ها از این قهوه شده است. البته نکته جالبی که در رابطه با گیاه روبوستا وجود دارد این است که این گیاه در برابر سرما ضعیف است و باید حتماً در درجه حرارتی بین ۱۸ تا ۳۶ درجه رشد پیدا کند.

ویژگی‌ های دانه قهوه روبوستا

این دانه ها از لحاظ عطر و طعم این از خانه های روستا ضعیف تر هستند زیرا چربی قند و اسیدیته کمتری در مقایسه با دانه های قهوه عربیکا دارند طعم تلخ این قهوه به خاطر حضور اسید کلروژنیک و کافئین بالا می باشد. کافئین بالای این قهوه به شما کمک می‌کند تا انرژی خود را با مصرف تنها یک شات اسپرسو تا پایان روز حفظ کنید. طبق آخرین تحقیقات انجام شده میزان کافئین دانه‌های روبوستا چیزی بین ۲ تا ۴ درصد میباشد دقیقا چیزی در هر روز دو برابر قهوه عربیکا.

ویژگی های قهوه روبوستا چیست
ویژگی های قهوه روبوستا چیست

ظاهر دانه روبوستا

مشخصات خاص و خط صاف وسط این دانه‌ها باعث می‌شود تا افراد بتوانند به راحتی دانه‌های روبوستا را از عربیکا و سایر قهوه‌ها را تشخیص دهند. در واقع دانه‌های روبوستا به صورت کاملا گرد و دایره‌ای شکل و در مقایسه با دانه‌های عربیکا کمی کوچک‌تر هستند.

در نظر داشته باشید که قهوه روبوستا شرایط نگهداری آسان‌تری دارد و همین امر باعث اختلاف قیمت قابل توجه به این قهوه‌ها شده است.

کشورهای تولید کننده دانه روبوستا

کشورهای اندونزی، هند، ویتنام و برزیل از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان دانه‌های روبوستا در سراسر جهان هستند.

خواص قهوه روبوستا چیست؟

این قهوه به خاطر داشتن مقادیر قابل توجهی از کافئین می‌تواند بدن را تحریک به افزایش سوخت و ساز و چربی سوزی کند. در واقع بسیاری از ورزشکاران و کسانی که دنبال اندام‌های کات دار و ورزیده هستند، از ترکیب قهوه روبوستا و عربیکا استفاده می‌کنند تا علاوه بر طعم جذاب عربیکا بتوانند از کافئین روبوستا برای لاغری و کاهش وزن استفاده کنند. این حجم از کافئین می‌تواند به تقویت عملکرد مغز و جلوگیری از ابتلا به پارکینسون و آلزایمر نیز کمک کند.

معایب و مزایای کاشت قهوه روبوستا

آسان بودن کاشت، کم چرب بودن دانه و کافئین بالای این قهوه از مهم‌ترین مزایای تولید آن هستند. با این حال به خاطر کیفیت پایین‌تر قهوه (در ویژگی‌های حسی و طعمی) در مقایسه با قهوه‌های عربیکا و طعم تلخ آن افراد کمتر به آن توجه می‌کنند. البته پایین بودن قیمت این قهوه باعث می‌شود تا بسیاری از افراد همچنان به سراغ مصرف قهوه روبوستا بروند.

آیا همه قهوه‌های روبوستا کم کیفیت هستند؟

خیر. اگر قهوه روبوستا در شرایط فوق العاده و کنترل شده‌ای رشد کند، بهترین دانه‌های قهوه دریافت خواهد شد. البته امروزه در مارکت جهانی قهوه‌های روبوستا به خاطر کیفیت معمولی و طعم بسیار تلخی که دارند، خیلی مورد توجه قرار نمی‌گیرند. امروزه دانه‌های روبوستا رست شده (در حالت رست ملایم) توسط برخی از کارخانه‌ها ارائه می‌شوند. کیفیت بالای این محصولات در سال‌های اخیر توانسته است که نظر کلی افراد را نسبت به این نوع قهوه عوض کند. در حالت کلی قهوه خورهای حرفه‌ای که به دنبال قهوه‌های تلخ و هیجان انگیز هستند، هیچ‌گاه طعم کلاسیک یک فنجان قهوه روبوستا را با عربیکا تعویض نخواهند کرد. جالب است بدانید که بسیاری از مردم جهان اعتقاد دارند که طعم اصیل قهوه، باید چیزی مثل طعم قهوه روبوستا باشد.

طعم قهوه روبوستا چگونه است؟

قهوه روبوستای با کیفیت، تلخی لذت بخشی را به دهان شما ارائه می‌دهد. این تلخی در انتها کمی ترش و اسیدی می‌شود. جالب است بدانید که سنگین بودن طعم روبوستا را هر کسی نمی‌تواند تحمل کند، ولی اگر از آن دسته قهوه خورهایی هستید که دوست دارید طعم شکلاتی و شراب گونه قهوه را مزه مزه کنید، بدون اینکه از طغیان تلخی آن اذیت شوید، پیشنهاد می‌کنیم که قهوه روبوستا را به رژیم غذایی خود وارد کنید و از طعم شگفت انگیز، مواد مغزی و خواص روبوستا لذت ببرید.

چرا طعم روبوستا به تنهایی آنقدر خوب و عالی نیست؟

امروزه کمتر کسی پیدا می‌شود که قهوه روبوستا را به تنهایی مصرف کند.  حتی افرادی که به دنبال مصرف کافئین بسیار زیاد هستند و دوست دارند که به روند کاهش وزن خود را سرعت ببخشند، از قهوه روبوستا به صورت خالی کمک نمی‌گیرند.

توجه کنید که قهوه روبوستا در ترکیب با قهوه عربیکا طعم بسیار جذابی ارائه می‌دهد. کافئین بالا روبوستا و طعم بسیار جذاب عربیکا به عنوان یک زوج رویایی در بین قهوه خورهای حرفه‌ای شناخته می‌شود. شما با توجه به سلیقه شخصی می‌توانید قهوه روبوستا و عربیکا را در نسبت‌های متفاوت با هم ترکیب کنید بهترین نسبت، مخلوط کردن ۷۰ درصد قهوه عربیکا با ۳۰% قهوه روبوستا می‌باشد. این نوع قهوه می‌تواند مکانیسم دفاعی بدن شما را در مقابله با بیماری‌های مختلف تقویت کند و در عین حال، مواد مغذی و کافئین مد نظر شما را در پوشش طعمی جذاب، به شما ارائه دهد.

امروزه اکثر لاته‌ها و کاپوچینوها از ترکیب عربیکا، روبوستا، شیر و شکر تهیه می‌شوند. از ربوستا می‌توانید برای تهیه کردن کرم و فوم روی قهوه اسپرسو نیز استفاده کنید. به طور کلی مصرف خالی قهوه‌های ویتنامی روبوستا به خاطر کافئین بالا پیشنهاد نمی‌شود. طعم فوق العاده سنگین و غلیظ این قهوه (بدون شیر و شکر) می‌تواند مانند زهر، کل سیستم گوارش شما را بر هم بریزد. بهتر است برای متعادل کردن این حجم از کافئین از قهوه عربیکا کمک بگیرید تا به طعمی رقیق و مناسب برسید.

همه چیز به خود شما بستگی دارد…

مطالبی که خوانده‌اید، نظرات نویسنده است،  در واقع شما در هنگام خرید انواع قهوه و قهوه فوری باید با توجه به سلیقه شخصی خود عمل کنید، اگر از طعم تلخ قهوه روبوستا در فنجان قهوه صبحگاهی خورده لذت می‌برید، باید بدون وحشت‌زده شدن و اضافه کردن عربیکا به قهوه، رژیم غذایی‌تان را دنبال کنید. این نوشیدنی سنگین و قوی خواص و مزایای خود را دارد. با این حال اگر عادت به نوشیدن چندین فنجان قهوه را در روز دارید، بهتر است از ترکیبات ملایم و لطیف‌تر کمک بگیرید تا بدن شما در برابر کافئین مقاوم نشود.

تفاوت عربیکا و روبوستا چیست
تفاوت عربیکا و روبوستا چیست

تفاوت بین روبوستا و عربیکا چیست؟

این دو قهوه از نظر گیاه شناسی، طعم یا حتی ویژگی‌های شیمیایی و مولکولی تفاوت‌های بسیار زیادی دارند. در ادامه با نگاهی دقیق‌تر به تفاوت قهوه روبوستا و عربیکا پرداخته‌ایم.

1. قهوه روبوستا نیاز به گرده افشانی دارد و خود به خودی گرده افشانی نمی‌کند، در حالتی که گیاه عربیکا بدون نیاز به گلدهی می‌تواند گرده افشانی کند.

2. قهوه روبوستا سریع‌تر رشد می‌کند و میوه دهی زودتری دارد. در واقع روبوستا دو سال زودتر از درخت عربیکا میوه می گ‌دهد و شرایط نگهداری آن نیز آسان‌تر است.

3. قهوه روبوستا حاوی کافئین بیشتری است. این قهوه چیزی در حدود دو برابر بیشتر از عربیکا کافئین دارد.

4. یک فنجان قهوه روبوستا مزه تلخ‌تری از حجم برابر قهوه عربیکا دارد. حضور اسید کلروژنیک و کافئین بالاتر باعث به وجود آمدن این طعم تلخ در قهوه روبوستا شده است.

5. قند موجود در قهوه روبوستا از قهوه عربیکا کمتر است. این امر باعث می‌شود طعم قهوه روبوستا رو به سمت خاکی و تند برود. اغلب افرادی که قهوه روبوستا را چشیده‌اند به احساس کردن طعمی مثل چوب و پلاستیک سوخته اشاره کرده‌اند.

6. قهوه روبوستا گیاه مقاوم‌تر و دانه گ‌های انعطاف پذیرتری دارد. مقاومت فیزیکی این دانه‌ها در دمای بالا بیشتر است. این گیاه می‌تواند آفتاب مستقیم را تحمل کند و در برابر آفات و بیماری‌ها، از خود مقاومت نشان دهد. فراموش نکنید که مراحل کاشت، پرورش و نگهداری گیاه عربیکا بسیار سخت است.

7. جالب است بدانید که گیاه قهوه ربوستا محصول بیشتری تولید می‌کند. در واقع کشاورزان در هر هکتار از مزارع گیاه روبوستا و عربیکا، محصولات بیشتری را از درختان روبوستا دریافت می‌کنند.

8. دانه‌های روبوستا کوچک‌تر، گردتر و ضخیم‌تر از دانه‌های عربیکا هستند. رنگ دانه‌های روبوستا تیره‌تر از عربیکا است و خط میانی دانه‌ها کاملاً صاف است.

9. برگ گیاه روستا بسیار بزرگ‌تر از گیاه عربیکا است.

10. محل پرورش این قهوه‌ها بسیار متفاوت است. روبوستا به طور کلی در نیمکره شرقی جهان رشد می‌کند، در حالتی که عربیکا در آمریکای جنوبی و کشورهای آفریقایی رشد و پرورش پیدا می‌کند.

11. قهوه روبوستا ۲۲ کروموزوم و قهوه عربیکا ۴۴ کروموزوم دارد.

قهوه روبوستا بخریم یا نخریم؟

مصرف و خرید قهوه روبوستا در حالت میکس نشده پیشنهاد نمی‌شود. امروزه محصولات متفاوتی از جمله قهوه فوری‌های باکیفیت با درصد خلوص مناسب از قهوه‌های ترکیبی روبوستا و عربیکا تهیه و تولید شده‌اند. شما هم می‌توانید برای تهیه یک اسپرسو عالی یا یک موکا آرام بخش، از این ترکیبات استفاده کنید و از کافئین آن برای بهبود متابولیسم و سوخت و ساز بدن خود کمک بگیرید.

توجه کنید که طعم منحصر به فرد قهوه حاصله از ترکیب عربیکا و روبوستا باعث شده است تا بسیاری از برندهای محبوب قهوه فوری در ترکیبات محصولات مختلف خود از درصدهای متفاوت عربیکا و روبوستا استفاده کنند. شما هم می‌توانید همین حالا قهوه‌های ترکیبی عربیکا و روبوستا باکیفیت عالی را در بسته بندی‌های استریل، از طریق فروشگاه بیزما تهیه کنید.

سوالات متداول

[saswp_tiny_multiple_faq headline-0=”h4″ question-0=”آیا قهوه روبوستا تلخ است؟” answer-0=”مصرف قهوه روبوستا به صورت تک و میکس نشده می‌تواند تلخی بسیار زیادی را به دهان شما وارد کند، با مخلوط کردن قهوه عربیکا و روبوستا (در درصد های ۵۰ و ۵۰ یا ۳۰ . ۷۰) شما می‌توانید به طعمی جذاب و غلظتی مناسب برسید و یک فوم خوش رنگ بر روی اسپرسوی خود داشته باشید.” image-0=”” count=”1″ html=”true”] [saswp_tiny_multiple_faq headline-0=”h3″ question-0=”تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا در چیست؟” answer-0=”عربیکا طعم جذاب‌تر و ملایم‌تری در مقایسه باقهوه پر کافئینِ روبوستا دارد. قهوه عربیکا به خاطر شرایطی سخت پرورش و نگهداری با قیمت بیشتری به فروش می‌رسد. شما می‌توانید با میکس کردن این دو قهوه به طعم جذاب و دلپذیرتری برسید.” image-0=”” count=”1″ html=”true”]

 

کیانا کیانبخت

🚺 سلام. من کیانا کیان‌بخت هستم. یک بیوتی تراپیست حرفه‌ای و کاربلد که سال 1400 از دانشکده صنایع غذایی (علوم پزشکی شهید بهشتی) فارق التحصیل شده شاید براتون عجیب باشه ولی نویسندگی در موضوعات مربوط به خوراکی‌ها و محصولات آرایشی و مراقبت از پوست یکی از اصلی‌ترین سرگرمی‌های منه🍭😍 امیدوارم از مطالعه تجربه‌ها و اطلاعاتی که در اختیارتون میزارم لذت ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا