سلامت بدن

علائم سرطان روده؛ 10 نشانه خاموش در زنان و مردان!

مهم ‌ترین علائم سرطان روده

سرطان روده یکی از بیماری‌های بسیار شایعی است که در سال‌های اخیر به خاطر عادت‌های نادرست گوارشی در بین مردم ایران درحال افزایش است. بهتر است قبل از نگرانی در رابطه با علائم سرطان روده به تشابهات این علائم با سایر بیماری‌ها بیندیشند و سپس به سراغ پزشک و معاینات غربالگری بروند. همراه ما باشید تا با مهم ترین علائم کانسر روده و معده آشنا شوید.

علائم اولیه سرطان روده و معده چیست؟

قبل از هر چیز لازم است بدانید که بسیاری از علائم سرطان روده، علل غیر سرطانی دارند. برای مثال سندروم روده تحریک پذیر، بیماری‌های التهابی روده، بواسیر، یبوست عفونت و موارد این چنینی نیز می‌توانند علائم یکسانی با سرطان روده داشته باشند؛ بنابراین بدون نگرانی علامات را تا انتها بخوانید و پس از مشاهده تشابهات به فکر چاره‌جویی و درمان باشید.

علائم خطرناک سرطان روده

سرطان روده معمولاً از قسمت انتهایی کولون آغاز می‌شود. از مهم ترین علائم سرطان روده بزرگ و مقعد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد

  • مدفوع رشته‌ای و خیلی باریک
  • خونریزی رقیق با رنگ قرمز روشن و صورتی
  • درد مداوم شکمی و کم خونی ناشی از فقر آهن
  • کاهش وزن ناگهانی در کنار بی‌اشتهایی بی‌دلیل
  • احساس نیاز کاذب به تخلیه روده (بدون حضور مدفوع)

علائم سرطان روده بزرگ کولون در زنان و مردان

قسمت‌های مختلف روده ممکن است با شدت متفاوتی با سرطان مواجه شوند. از مهم‌ترین قسمت‌هایی که سلول‌های سرطانی در آن‌ها رشد می‌کنند، می‌توان به رکتال روده کوچک و روده بزرگ اشاره کرد.

  • یبوست یا اسهال
  • مدفوع باریک و خونریزی در مقعد
  • احساس پر بودن و خالی نشدن کامل روده
  • نفخ شکم، گرفتگی و ناراحتی در این ناحیه

این نشانه‌ها از مهم ترین علائم سرطان روده بزرگ و کولون هستند.

اگر ناحیه‌ای مثل روده کوچک درگیر سرطان شود، شما با این نشانه‌ها مواجه خواهید شد:

  • تغییر غلظت مدفوع
  • تغییر فرکانس در حرکات روده
  • یبوست یا اسهال (بدون دلایل تغذیه‌ای)
  • کاهش جذب آهن و ویتامین.های محلول در آب و چربی (در طی مدت یک الی دو ماهه)
علائم سرطان روده در زنان و مردان
علائم سرطان روده در زنان و مردان

نشانه‌های سرطان رکتال و مقعد

در شرایطی که رکتال و مقعد به سرطان دچار شده باشد، علائمی مثل اسهال، یبوست، عدم توانایی در تخلیه کامل و حضور خون در مدفوع توجه فرد بیمار را به خود جلب می‌کند.

با مشاهده تغییر در اندازه یا شکل مدفوعتان لازم است که هر چه سریع‌تر به پزشک معالج مراجعه کنید، چرا که غالباً پس از پخش شدن سلول‌های سرطانی در روده بزرگ، علائم سرطان رکتال به صورت پیشرفته‌تر ظاهر می‌شوند.

علائم سرطان روده متاستاتیک

در این نوع بیماری سلول‌های سرطانی در بسیاری از قسمت‌های بدن گسترش پیدا می‌کنند. مثلا اندام‌های دیگری مثل  کبد، ریه، مغز و معده نیز با رشد سلول‌های سرطانی مواجه می‌شوند. از مهم‌ترین علائم و نشانه‌های سرطان روده متاستاتیک می.توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خستگی
  • کم خونی شدید
  • خونریزی رکتال (مقعد)
  • کاهش وزن غیر قابل توضیح
  • وجود خون در مدفوع تیره رنگ
  • احساس خالی نشدن روده گرفتگی و درد شکمی
  • تغییر در عادت‌های روده بروز (اسهال و یبوست)

اگر سرطان به کبد گسترش یافته باشد، زردی پوست و تورم شکمی نیز مشاهده خواهد شد. تنگی نفس نیز یکی از علائم مهم سرطان روده متاستاتیک است، مخصوصاً اگر سلول‌های سرطانی وارد قسمت ریه شده باشند.

در صورت بروز سرگیجه، سردرد یا تشنج پزشک شما احتمالاً به گسترش یافتن سرطان در قسمت‌های مختلف مغز شک خواهد کرد. بروز درد و شکستگی استخوان نیز به معنای سرایت بیماری به قسمت‌های استخوان و بافت‌های متراکم بدن شماست.

برای تشخیص سرطان روده متاستاتیک معمولاً از سی تی اسکن، سونوگرافی، ام آر آی و اشعه ایکس استفاده می.شود. در این روش‌ها، قسمت‌هایی مثل قفسه سینه، مغز،  کبد، معده و غدد لنفاوی به صورت کامل بررسی می‌شوند.

نکته: سرطان متاستاتیک حتی اگر درمان نشود تا ماه‌ها و سال‌ها قابل کنترل است. به طور کلی نرخ بقا مبتلایان به این بیماری چیزی در حدود ۵ الی ۱۰ سال است. چیزی در حدود ۱۴ درصد از تمامی کسانی که به این بیماری مبتلا می‌شوند تا ۶ الی ۷ سال با درمان‌های متفاوت بیماری خود را کنترل می‌کنند. توجه کنید که نرخ بقا یک تخمین پزشکی است و ممکن است فرد بیش از این عمر کند، چراکه نوع درمان و واکنش فرد به روش‌های کنترلی در درمان متفاوت است.

حال که با نشانه‌های انواع مختلف سرطان روده آشنا شدید بهتر است راه‌های مختلف پیشگیری از سرطان را نیز یادبگیرید.

  • خودداری از مصرف الکل و افزایش سهم میوه سبزی و غلات سبوس‌دار در رژیم غذایی
  • حفظ تعادل وزنی و غربالگری در سنین بالاتر از ۴۵
  • ترک سیگار و افزایش تحرک در طول روز
  • راه های پیشگیری از سرطان روده

البته فراموش نکنید که شما پس از مشاهده علائم سرطان روده باید به کمک آزمایش DNA مدفوع و آزمایش ایمونو شناسی مدفوع هرچه سریع‌تر شواهد لازم را به پزشک معالج تحویل دهید تا وی بتواند با آزمایشات پیشرفته‌تری مثل کولونوگرافی و اسکن توموری در قسمت‌های روده بزرگ به تایید نهایی و شروع درمان بیندیشد.

راه های درمان سرطان روده و علائم ان
راه های درمان سرطان روده و علائم آن

پس از مشاهده علائم سرطان روده چه کنیم؟

به پزشک مراجعه کنید و آزمایش‌ها و غربالگری‌های درون نسخه را انجام دهید. آزمایشات متفاوتی برای تشخیص سرطان روده بزرگ وجود دارد، این آزمایش‌ها معمولا شامل تست‌های آزمایشگاهی، سی تی اسکن، ام آر آی و کولونوسکوپی هستند.

با پیشرفت تکنولوژی راه‌های بسیار زیادی برای کنترل و درمان سرطان روده وجود دارد و شما باید بدون نگرانی برای تعیین اندازه تومورها و نظارت بر وضعیت پاسخگویی به شیوه درمانِ توصیه شده توسط پزشکان، به تمامی استراتژی‌های درمانی ارائه شده توسط مراکز درمانی توجه کنید.

عوامل خطرناک زمینه‌ای برای سرطان روده

داشتن سابقه خانوادگی و یا جراحی در منطقه کولورکتال می‌تواند تا حدودی باعث تحریک سلول‌های سرطانی و شروع رشد آنها شود، ولی ابتلا به بیماری التهابی مزمن روده، داشتن رژیم غذایی کم فیبر و پرچرب و البته سبک زندگی بی‌تحرک در بالا بردن شانس ابتلا به این بیماری تاثیرگذار است. جالب است بدانید که از مهم‌ترین فواید ترک سیگار کشیدن و کاهش وزن می‌توان به پایین رفتن شانس ابتلا به کانسر روده اشاره کرد.

روش اندازه‌گیری چگونگی پیشرفت سرطان روده

در شرایط عمومی تعداد سلول‌های سرطانی و محل گسترش آن‌ها می‌تواند راه‌حلی مناسب برای توصیف شدت سرطان باشد. البته پزشکان آزمایشات تشخیصی بسیار زیادی را برای مرحله‌بندی سرطان به کار می‌گیرند، چرا که شناخت مرحله پیشرفت‌ در سرطان روده می‌تواند در چیدمان استراتژی درمان و افزایش سرعت بهبود و کنترل بیماری تاثیرگذار باشد. فراموش نکنید که تعیین و درجه‌بندی سطح سرطان، یک عامل بسیار امیدبخش برای بیمار است، چرا که در این شرایط پزشک بهترین گزینه درمانی را تجویز خواهد کرد.

علائم سرطان روده کوچک و بزرگ
علائم سرطان روده کوچک و بزرگ

راه های درمان سرطان روده

امروز به خاطر پیشرفت تکنولوژی، روش‌های درمانی بسیار زیادی برای کنترل علائم سرطان روده وجود دارد.جراحی و تجویز داروهای خوراکی، از مهم‌ترین روش‌ها هستند.

1. جراحی: در برخی موارد، جراحان با حذف و کوتاه کردن قسمتی از روده بزرگ بیماری را کنترل می‌کنند. حتی در صورتی که صدها پولیپ در روده به وجود آمده باشد، چیزی در حدود یک سوم از روده برش داده می‌شود.

2. شیمی درمانی: شیمی درمانی سیستمیک نیز می‌تواند در کنترل علائم و درمان این بیماری تأثیرگذار باشد. شیمی درمانی از گسترش سرطان به نقاط بدن جلوگیری می‌کند. امروزه شیمی درمانی منطقه‌ای نیز برای کنترل و درمان اینبیماری به کار گرفته می‌شود. در این نوع درمان داروها مستقیماً به سلول‌های سرطانی منطقه آلوده شده حمله می‌کنند و عوارض جانبی کمتری دارند.

نکته: جالب است بدانید که گاهی شیمی درمانی کمکی، پس از جراحی تجویز می‌شود. البته برای سرطان رکتوم معمولا از شیمی درمانی قبل از جراحی کمک گرفته می‌شود.

عوارض درمان سرطان روده

  • زخم شدن بافت دهانی
  • کاهش اشتها و وزن
  • تهوع و استفراغ
  • خستگی و فقر آهن
  • تغییرات در رنگ پوست
  • ضعیف شدن بافت ناخن و مو
  • احتمال ابتلا به عفونت (به خاطر کم شدن گلبول های سفید) بروز کبودی و خونریزی‌های طولانی مدت
جمع بندی

وقوع سرطان روده بزرگ تا حد زیادی به رژیم غذایی و سبک زندگی شما بستگی دارد. البته نباید فراموش کرد که سابقه خانوادگی و احتمالات ژنتیکی نیز می‌توانند تا حدودی در افزایش شانس ابتلا به این بیماری تاثیرگذار باشند. بهتر است برای جلوگیری از بروز علائم کانسر روده در سبک زندگی خود تغییرات اساسی ایجاد کنید و نگران نباشید چرا که بسیاری از مراکز درمانی کشور تجهیزات مدرن درمانی مربوط به این سرطان را در اختیار دارند، پس با مشاهده این علائم لازم است به پزشک مراجعه کنید و مراحل درمان را شروع کنید.

سوالات متداول
آیا سرطان روده کشنده است؟

بسته به زمان تشخیص بیماری (پیشرفت و گسترش سلول‌های سرطانی) و واکنش بدن افراد به روش‌های درمانی، بیماران طول عمر متفاوتی را تجربه می‌کنند. به طور کلی تخمین بقا در پیشرفته‌ترین حالت بیماری نیز چیزی بین ۵ تا ۱۰ سال است، پس بدون نگرانی در رابطه با احتمالات ناامیدانه، هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید.

مهم ترین علائم سرطان روده کدامند؟

اسهال یا یبوست/ کم خونی/ خستگی/ سردرد/ سرگیجه/ تهوع/ استفراغ/ باریک شدن مدفوع/ وجود خون در در نواحی شکم/ بی اشتهایی و کاهش وزن

کیانا کیانبخت

🚺 سلام. من کیانا کیان‌بخت هستم. یک بیوتی تراپیست حرفه‌ای و کاربلد که سال 1400 از دانشکده صنایع غذایی (علوم پزشکی شهید بهشتی) فارق التحصیل شده شاید براتون عجیب باشه ولی نویسندگی در موضوعات مربوط به خوراکی‌ها و محصولات آرایشی و مراقبت از پوست یکی از اصلی‌ترین سرگرمی‌های منه🍭😍 امیدوارم از مطالعه تجربه‌ها و اطلاعاتی که در اختیارتون میزارم لذت ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا